
او شامگاه دوشنبه دهم مرداد در برنامهای تلویزیونی گفت: عصر امروز به ما دستور راهاندازی صدها ماشین سانتریفیوژ داده شد و این ماشینها قبلا نصب شده بودند اما «امروز به اینها گاز تزریق میشود».
به گفته او، این سانتریفیوژها شامل انواع مختلف، از جمله پانصد دستگاه سانتریفیوژ پیشرفته آیآر۶، هستند.
بر اساس توافق برجام، ایران مجاز به استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته آیآر۶ نیست و تعداد سانتریفیوژهای نسل قدیم نیز نباید از تعدادی خاص بگذرد.
با این حال جمهوری اسلامی پس از خروج آمریکا از برجام، در گامهای جداگانه تعهدات خود در این توافق را کنار گذاشته است.
به گفته کمالوندی، اقدام جدید جمهوری اسلامی در راستای اجرای قانون هستهای و همچنین دستیابی به توانایی ۱۹۰ هزار سو است.
علی خامنهای خرداد ۹۷ و یک ماه پس از خروج آمریکا از برجام به سازمان انرژی اتمی دستور داد که به سرعت مقدمات لازم برای دستیابی به ۱۹۰ هزار سو غنیسازی اورانیوم فراهم شود.
حدود یک ماه پیش رویترز خبر داد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه به اعضایش اعلام کرده ایران در حال نصب و راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته آیآر-۶ در سایت زیرزمینی فردو است.
بنابر این گزارش، با اینکه جمهوری اسلامی به آژانس اطلاع داده از روز یکشنبه ۲۹ خرداد مرحله مقدماتی را آغاز کرده، روشن نکرده که چه درصد خلوص را مد نظر دارد.
کارشناسان هستهای پیش از این گفتهاند آبشار نسل ششم سانتریفیوژهای ایران قابل تنظیم است و میتوان به راحتی غلظت دلخواه غنیسازی را تعیین کرد.
بهروز کمالوندی گفت مرحله جدید نیز به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاعرسانی شده است.
اقدام جدید جمهوری اسلامی در حالی صورت میگیرد که چشمانداز احیای برجام همچنان مبهم است.
در هفتههای اخیر شماری از مقامهای جمهوری اسلامی، از جمله کمال خرازی، محمدجواد لاریجانی و در تازهترین مورد رییس سازمان انرژی اتمی، در سخنانی تهدیدآمیز هشدار دادهاند تهران توانایی ساخت بمب اتمی را دارد اما چنین چیزی در دستور کارش نیست.