
آقای پوتین دوشنبه شب گفت شورش شبهنظامیان واگنر محکوم به شکست بود و «سازماندهنگان آن متوجه شدند که اقدامشان مجرمانه است.»
آقای پوتین با متهم کردن سرکردگان شورش به اشتباه در محاسبه گفت، آنها در پی شکست روسیه بودند و میخواستند کشورشان را غرق در خون ببینند.
آقای پوتین همچنین غرب و اوکراین را متهم کرد که می خواستند روسها را به جان هم بیندازند تا یکدیگر را بکشند.
او عمده نیروهای عادی واگنر «وطن پرست» خواند که اجازه دارند به ارتش بپیوندند یا نزد خانوادههاشان بازگردند. او گفت تصمیماتی که گرفته برای جلوگیری از خونریزی بوده و وعده داد که آن دسته که میخواهند میتوانند به بلاروس بروند و او قول خود را محقق خواهد کرد.
آقای پوتین در سخنرانی ۵ دقیقهای خود از یوگنی پریگوژین، فرمانده شبهنظامیان واگنر نام نبرد اما گفت بیشتر فرماندهان و سربازان این ارتش خصوصی «افرادی میهنپرست» هستند.
او همچنین با تشکر از آن دسته از شبهنظامیان واگنر که در شورش شرکت نکردند، گفت آنها میتوانند با وزارت دفاع قرارداد ببندند یا به بلاروس بروند.
همزمان با پخش این سخنان، رسانههای روسیه از جلسه ويژه آقای پوتین با مقامهای ارشد امنیتی و نظامی از جمله سرگی شویگو، وزیر دفاع، خبر دادهاند.
یوگنی پریگوژین، فرمانده شبهنظامیان واگنر خواستار کنارهگیری آقای شویگو شده بود.
آقای پریگوژین دوشنبه با انتشار نخستین پیام صوتی خود پس از پایان شورش شبه نظامیانش اعلام کرد هدف از حرکت نیروهایش به سمت مسکو، جلوگیری از انحلال شبهنظامیان واگنر بوده است.
یوگنی پریگوژین در این فایل صوتی گفت اعضای گروه میخواستند برای «عدالت» راهپیمایی کنند.
او گفت: «آغازگر خصومتها ما نبودیم. اما با موشکها و بالگرد ما را هدف قرار دادند. او گفت که حامیانش برای جلوگیری از ریختن خون سربازان روسی به مواضعشان بازگشتند».
همزمان، آمریکا تماس دیپلماتیک با روسیه حین شورش شبه نظامیان را واگنر را تایید کرده است.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا دوشنبه با اعلام این خبر گفت هدف از این تماسها را تاکید بر عدم دخالت آمریکا در این رخداد عنوان کرد.
به گفته آقای کربی، آمریکا شورش گروه واگنر را موضوع داخلی روسیه میداند و جو بایدن در شرایط کنونی بر حمایت از اوکراین تمرکز دارد.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا هم دوشنبه در نخستین اظهارات عمومی درباره رخدادهای روسیه گفت به متحدان واشنگتن گفته که نباید بهانهای به دست ولادیمیر پوتین داده شود که تقصیر این رخداد را به گردن ناتو و اعضایش بیندازد.
آقای بایدن گفت هنوز برای نتیجه گیری درباره نتیجه این تحولات زود است.
آقای بایدن همچنین با اشاره به تماس با ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، بر حمایت آمریکا از تمامیت ارضی این کشور تاکید کرد.
شورش واگنر چه بود؟
روز جمعه یوگنی پریگوژین، فرمانده ارتش خصوصی واگنر، ارتش روسیه را به بمباران نیروهایش در اوکراین متهم کرد.
سپس شبهنظامیان واگنر روز شنبه با عبور از مرز اوکراین وارد شهر جنوبی «روستوف روی دن» روسیه شدند.
کرملین، پریگوژین را به «شورش مسلحانه» متهم کرد و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در یک سخنرانی تلویزیونی متعهد شد کسانی را که به روسیه «خیانت کرده اند» مجازات کند.
اما در کمتر از ۲۴ ساعت پریگوژین شورش را پایان داد و نیروهای واگنر از شهر «روستوف روی دن» خارج شدند و مقرهای نظامی این شهر را تخلیه کردند.
پریگوژین هم چنین موافقت کرد که روسیه را به مقصد بلاروس ترک کند، اگرچه محل اختفای او در حال حاضر مشخص نیست.
بی بی سی