
بر اساس گزارشهای فعالین ملی آزربایجانی، دکتر حسین پناهی، فارغالتحصیل رشته داروسازی از ترکیه و یکی از داروسازان خیر سلماس، در زمینه فرهنگ و مدنیت آزربایجانی آثار بینظیری خلق کرده و شاگردان بسیاری تربیت نموده بود. مهمترین اثر او کتاب «دده قورقود و ادبیات دونیامیز» است که با تدریس آن به جوانان علاقمند به فرهنگ و مدنیت آذربایجان در موسسه آزربایجان مدنیت ائوی سلماس، نقش گستردهای در آشنایی جوانان آزربایجانی با فرهنگ و تمدن ملی تورکان آزربایجان داشته است.
دکتر پناهی به دلیل فعالیتهای فرهنگی و مدنی خود بارها توسط نهادهای امنیتی و اطلاعاتی رژیم ایران بازداشت شده بود. او در یکی از این بازداشتها پس از اعتراضات سال ۱۳۸۵ که با وحشیگری سرکوبگران مواجه شده بود، تحت شکنجه دچار حمله قلبی شد و تا زمان فوت از این بیماری رنج میبرد.
دکتر پناهی به دلیل فعالیت و تدریس کتاب ددهقورقود و زبان تورکی آزربایجان در سازمان مردم نهاد آزربایجان مدنیت ائوی نیز در این سالهای اواخر عمر خود مورد تهدید و شکنجه نهادهای امنیتی رژیم ایران قرار گرفته بود.
لازم به ذکر است که «آزربایجان مدنیت ائوی»، سازمانی مردمنهاد در سلماس بود که در مرداد ماه سال ۱۳۹۴ با مجوز رسمی فرمانداری شهرستان سلماس و با همت تعدادی از فعالین ملی و مدنی این شهر شروع به فعالیت نمود. این سازمان مردمنهاد اجتماعی-فرهنگی از بدو فعالیت خود با تهدیدهای اطلاعات سپاه مواجه گردید و همزمان با ارائه خدماتی در راستای حقوق ملی و فرهنگی ملت تورک آزربایجان جنوبی به مردم شهرستان سلماس و منطقه، اعم از برگزاری سمینارهای علمی، شب شعر تورکی، برگزاری کلاسهای آموزش زبان تورکی آزربایجانی، دده قورقودشناسی و … لغو مجوز گردید و اعضا و مؤسسین این سازمان مورد تهدید، بازجویی و شکنجه قرار گرفتند