
مذاکرهکنندگان فرانسه، بریتانیا و آلمان روز سهشنبه هفتم دی با انتشار بیانیهای نوشتند «ضربالاجل مصنوعی» برای مذاکرات تعیین نمیکنند، اما اطمینان دارند به نقطهای نزدیک میشوند که توسعه برنامه اتمی ایران برجام را کاملا از بین میبرد.
مذاکرهکنندگان سه کشور اروپایی در واکنش به اظهارات اخیر رییس سازمان انرژی اتمی ایران نیز اعلام کردند غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم برای کشوری که سلاح اتمی ندارد، بیسابقه است.
در بیانیه نمایندگان این سه کشور تاکید شده که ذخیره فزاینده مواد غنیشده ۶۰ درصد، ایران را به داشتن مواد شکافپذیری که میتواند در سلاح اتمی استفاده شود، نزدیکتر میکند.
پیشتر محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرده که این کشور قصدی برای افزایش غنیسازی به بیش از ۶۰ درصد ندارد.
دور هشتم مذاکرات وین برای احیای برجام که روز دوشنبه پس از وقفهای ده روز آغاز شد، روز سهشنبه با فعالیت کارگروههای هستهای و تحریمها ادامه داشت.
ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی نوشت کارشناسان ایران و کشورهای ۱+۴ از صبح سهشنبه «مشغول بررسی سازوکارهایی برای راستی آزمایی رفع تحریمها علیه ایران و به حداقل رساندن احتمال خروج مجدد آمریکا از برجاماند.»
این خبرگزاری وابسته به دولت جمهوری اسلامی ادامه داد: «موضوعات مربوط به تحریمهای مالی و بانکی هم قرار است در یکی دو روز آینده از سوی مذاکرهکنندگان پیگیری شود.»
همزمان میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات وین نیز روز سهشنبه در توییتی نوشت که کارگروه هستهای این مذاکرات «پیشرفتهای غیرقابل انکار» داشته است.
اولیانوف ادامه داد: «رفع تحریمها به طور فعال در محیطهای غیررسمی مورد بحث قرار میگیرد.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران نیز روز سهشنبه به خبرنگاران گفت: «اگر جدیت در کنار حسن نیت در طرفهای مقابل دیده شود، رسیدن به توافق خوب در آیندهای نزدیک متصور است.»
او ادامه داد: «مذاکرات در مسیر خوبی قرار دارد. مهم این است که ما متن مشترک و واحدی در اختیار داریم که تیم مذاکرهکننده ما بر روی آن تمرکز کرده و طرفهای مقابل نیز نسبت به موضوعاتی که ما در درون پرانتز قرار دادیم، یعنی موضوعات اختلافی، متمرکز شدهاند.»
این در حالی است که در اسرائیل، نفتالی بنت، نخست وزیر این کشور اعلام کرد ایران با دست بسیار ضعیفی در حال مذاکره است و قدرتهای جهانی باید موضع محکمتری را در این مذاکرات اتخاذ کنند.
بنت در گفتوگو با رادیو ارتش اسرائیل گفت این کشور به طور خودکار با توافق درباره برنامه هستهای ایران مخالفت نمیکند و رویکرد نتیجهمحور را ترجیح میدهد.
خبرگزاری بلومبرگ روز دوشنبه در گزارشی نوشت مذاکرات وین «به سمت وضعیت بلاتکلیفی» پیش میرود؛ به این معنی که نتیجه احتمالی دور جدید مذاکرات، برجام را نه کاملا زنده و نه کاملا مرده باقی میگذارد.
این خبرگزاری ادامه داد: «دیپلماتهای اروپایی و آمریکایی بهشکل فزایندهای درباره اینکه بتوانند کاهش تحریمها را بهشکلی که ایران میخواهد ارائه کنند، بدبین هستند.»
به نوشته بلومبرگ، باقی ماندن برجام در بلاتکلیفی ممکن است مانع تشدید فوری تنش شود، اما در عین حال بعید است در بلندمدت از افزایش فشارها جلوگیری کند.
این خبرگزاری اضافه کرد در این صورت، کشورهای اروپایی احتمالا با درخواست آمریکا مبنی بر ارجاع پرونده ایران شورای امنیت سازمان ملل متحد مواجه خواهند شد.