شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران به ریاست قاضی احمد زرگر، احکام صادره دادگاه بدوی علیه علیرضا فرشی دیزجیکان، زندانی سیاسی تورک محبوس در زندان تهران بزرگ را بدون برگزاری جلسه رسیدگی مجدد، عینا تأیید کرد.
علیرضا فرشی که هم اکنون در حال گذران دو سال حبس تعزیری خود در زندان تهران بزرگ است این خبر را پس از دریافت ابلاغیه، روز یکشنبه ۲ خرداد طی تماس تلفنی در اختیار نزدیکان خود قرار داده است.
شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری، ۱۱ فروردین امسال در یک دادگاه پنج دقیقهای، آقای فرشی را از بابت اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» به ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری و از بابت اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی» به ۸ ماه حبس تعزیری با بندهای تکمیلیِ ممنوعیت ۲ ساله از عضویت در دستجات و گروههای سیاسی و ۲ ماه کار اجباری در سازمان بازیافت زبالههای تهران محکوم کرد.
این فعال حوزه زبان مادری در فایل صوتی خود ضمن طعنه و کنایه به روند قضایی یکطرفه در این پرونده، عجله و سرعت رسیدگی را شگفتانگیز خوانده و با انتقاد از سکوت کنندگان و بی تفاوت ماندگان در برابر این ناعدالتی، پیشبینی کرده است که با روند موجود فرصت قلع و قمع بیشتر فعالان حقوق مردم و ظلم و تعدی بیش از پیش فراهم خواهد شد.
وی متذکر شده است: «با وجود ضابطین کذاب و ظالم که کارشان پروندهسازی است، فارغ از اینکه چه کسی در این کشور رأس امور را به عهده میگیرد حقوق اقلیتهای ملی، قومی و زبانی که تشکیل دهنده ۷۰ درصد جمعیت ایران هستند همواره پایمال و عمر فرزندان واقعی این اقلیتها در پشت میلههای زندان سپری خواهد شد.»
علیرضا فرشی پیشتر در نامهنگاریهای مختلف به مسئولین قضایی ایران وضعیت نگهداری زندانیان در دوران کرونا را اسفبار و برخورد ضابطین قضایی با متهمین سیاسی امنیتی را غیر انسانی خوانده بود.
او پیشتر در نامهای سرگشاده به ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه ایران عنوان کرده بود که در زمان بازداشت برای تحمل حبس، از لحظه دستگیری تا انتقال به زندان مورد ضرب و شتم شدید و فحاشی از سوی مامورین امنیتی قرار گرفته و با اینکه قرنیه چشم چپش آسیب جدی دیده و لباسهایش خونآلود بوده، مسئولین زندان از ثبت شکایت او و صورتجلسه نحوه تحویل وی به زندان سرباز زدهاند.
لازم به توضیح است که چشم چپ آقای فرشی از لحظه دستگیری ضمن آسیب جدی، در زندان نیز به مرور عفونی شده و باعث اخلال در بینایی ایشان شده است.
در این بین، دوره مرخصی استعلاجی ۳ روزه که در ۱۸ اردیبهشت امسال بابت این موضوع صادر شده بود و علی رغم تاکید چشم پزشک متخصصش مبنی بر نیاز مبرم برای جراحی روی چشم این زندانی سیاسی، مسئولین زندان از تمدید مرخصی برای وی امتناع ورزیدند.
آقای فرشی پروندهسازیها، محرومیت از حقوق زندانی، مزاحمتهای خانوادگی و تمام محدودیتهای اعمال شده علیه خود را متوجه بازجوی قدیمیاش که با اسم مستعار عزتی شناخته می شود، می داند.
سازمان عفو بین الملل چندین بار با انتقاد از مراجع قضایی ایران اعلام کرده است: «در تحقیقات مستقل بعمل آورده به چرایی بازداشت و زندانی شدن علیرضا فرشی، تمام بهانهها و موارد ذکر شده در پرونده این فعال آذربایجانی مغایر با استانداردهای قضایی و توصیههای این سازمان حقوق بشری بوده است.»
علیرضا فرشی ۱۸ دی ماه ۹۸ در حالی که منتظر نتیجه دادگاه تجدید نظرِ پرونده مربوط به بازداشت شدنش در اسفند ۹۲ و ۹۳ با موضوعیت فعالیت روز جهانی زبانی مادری بود، به دلایل نامعلوم بازداشت و پس از تفهیم اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» از سوی شعبه سوم دادسرای مقدس اوین به ریاست هادی صمدپور ، در ۲۳ فروردین ۹۹ به قید وثیقه ۴۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
علیرضا فرشی متولد ۱۳۵۷، فارغ التحصیل برنامهنویسی از دانشگاههای صنعتی شریف و تهران، استاد اخراجی دانشگاه بین المللی جلفا، بنیانگذار کمپین هر روستای تورک یک کتابخانه تورکی، عضو بنیاد ملی نخبگان، فرزند فرمانده شهید و متولد مرند از فعالین مدنی شناخته شده در آذربایجان است که سالها در راستای حقوق تورکها در ایران مبارزه، و از این رو بارها بازداشت و به زندان محکوم شده است.