گروه افراطی حماس روز شنبه اول دیماه در بیانیهای اعلام کرد که اگر نخست وزیر اسرائیل «شروط جدید نگذارد»، امکان دستیابی به توافق «از هر زمان دیگری نزدیکتر شده است».
مذاکرات قاهره شامگاه جمعه با حضور سه گروه حماس، جهاد اسلامی و جبهه خلق برای آزادی فلسطین برگزار شد.
هر سه گروه از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی اعلام شدهاند و بنابر گزارشها، گمان میرود که هر یک از آنها تعدادی از گروگانهای اسرائیلی را در اختیار داشته باشد.
یک مقام ارشد حماس نیز در گفتوگو با خبرگزاری از فرانسه از «پیشرفت چشمگیر و مهم» در مذاکرات قاهره سخن گفت.
گفتوگوهای قاهره در ادامه مذاکراتی است که هفته گذشته در دوحه با میانجیگری آمریکا، مصر و قطر به طور غیرمستقیم بین اسرائیل و حماس برگزار شد.
مقام ارشد حماس که نام او ذکر نشده به خبرگزاری فرانسه گفت که اگر نخست وزیر اسرائیل شروط جدیدی مطرح نکند، «توافق میتواند ظرف روزهای باقیمانده از سال جاری میلادی به نتیجه برسد.
چند روز پیش جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، از نزدیک بودن توافق خبر داده و در عین حال گفته بود که در این خوشبینی محتاط است زیرا «قبلا هم در چنین موقعیتی بودیم اما کار به سرانجام نرسید».
درباره موارد اختلافهای باقیمانده بین دو طرف بر سر توافق آتشبس گزارشهای مختلفی در رسانهها منتشر شده است.
تایمز اسرائیل به نقل از یک دیپلمات عرب گزارش داد حماس اصرار دارد که در متن توافق عبارت آتشبس برای «پایان دادن به عملیات نظامی» به آتشبس برای «پایان دادن به جنگ» تغییر کند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل همواره بر ادامه جنگ غزه تا نابودی کامل حماس تاکید کرده و روز جمعه نیز به والاستریت جورنال گفت تنها با توقف موقت جنگ برای آزادی گروگانها موافق است.
برخی دیگر از رسانهها نیز به نقل از منابع خود، موضوعاتی مانند حضور اسرائیل در جاده فیلادلفی یا اسامی زندانیان فلسطینی در اسرائیل را جزو موارد اختلاف برشمردهاند.
بحران کنونی پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس هفتم اکتبر سال گذشته با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشت و نزدیک به ۲۵۰ تن را به گروگان برد. گمان میرود که ۱۰۱ گروگان، زنده یا مرده، همچنان نزد این گروه افراطی باشد.
اسرائیل در واکنش به حمله سال گذشته حماس عملیاتی نظامی را در سراسر نوار غزه آغاز کرد که به گفته مقامهای زیر نظر حماس، تاکنون بیش از ۴۵ هزار کشته برجای گذاشته است.
انتقاد پاپ از حملات اسرائیل به غزه
در همین حال پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، روز شنبه بار دیگر از حملات هوایی اسرائیل به غزه انتقاد کرد.
پاپ فرانسیس در سخنرانی سالانه خود در جمع کاردینالها به مناسبت کریسمس گفت: «دیروز کودکان بمباران شدند؛ این ظلم است، جنگ نیست.»
به نوشته رویترز، اشاره پاپ ظاهرا به حملات هوایی اسرائیل علیه اردوگاه نصیرات در مرکز نوار غزه است که به کشته شدن دستکم ۲۵ نفر منجر شد.
به گزارش تایمز اسرائیل، وزارت خارجه این کشور از سخنان جدید پاپ انتقاد کرد و در بیانیهای نوشت: «ظلم این است که تروریستها پشت کودکان پنهان شوند و در تلاش برای قتل کودکان اسرائیلی باشند».
پاپ اخیرا در مورد حملات اسرائیل به غزه صریحتر صحبت کرده و اظهارات او در یک کتاب نیز با انتقاد شدید اسرائیل روبهرو شده است.
رهبر کاتولیکها در کتابی که خلاصهای از آن چندی پیش در ایتالیا منتشر شد گفته است که به باور برخی از کارشناسان بینالمللی «آنچه در غزه اتفاق میافتد ویژگیهای یک نسلکشی را دارد».
آمیخای شیکلی، وزیر امور مهاجران اسرائیل، از این اظهارات رهبر کاتولیکها انتقاد کرد و در نامهای که روز جمعه در روزنامه ایتالیایی ایل فوگلیو منتشر شد نوشت اظهارات پاپ به معنای بی اهمیت کردن واژه نسلکشی است.