تقریباً تمام کشورهای عقب مانده و در حال توسعه به صورت جدی با مساله مهاجرت نیروی انسانی خود به کشورهای پیشرفته مواجه هستند. اگرچه عمده این مهاجرت با دغدغه دسترسی به رفاه و زندگی بهتر صورت میپذیرد اما در بسیاری از مواقع بیش از یک ترجیح به یک ضرورت تبدیل میشود. جنگ، حوادث طبیعی مانند سیل و خشکسالی از عمده دلایل دل بریدن آدمی از خانه و کاشانه خود در طول تاریخ بوده است.
جغرافیای ایران که خود در مقاطعی مقصد و یا دست کم محل عبود مهاجران بسیاری بوده امروز به یکی از مبدا های اصلی مهاجرت تبدیل شده است.
تقریبا هیچ جمعی نیست که در آن کلامی از مهاجرت به میان نیاید. مهاجرت که نقل تمام محافل شده در سالهای گذشته اگرچه دشوار بیشتر یک ترجیح و یا سبکی از زندگی به حساب میآمد. اما امروز مساله بسیار متفاوت شده است.
با مرور سالهای گذشته تفاوت انگیزه های مهاجرت به راحتی قابل ملاحظه است. پیش از انقلاب اسلامی بسیاری از روشنفکران به خصوص نخبگان غیر فارس و همچنین فعالین مذهبی مجبور به ترک وطن شده بودند. اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز وضعیت تغییر چندانی نکرد و این بار اهالی نزدیک به رژیم سابق جلای وطن کردند.
علاوه بر طرفداران رژیم شاهنشاهی پس از استقرار حکومت اسلامی بسیاری از مردمی که طرز زندگی سکولار و غیر دینی داشتند مجبور به ترک ایران شدند.
تصور زندگی و حیات مثلا زنی که با موسیقی و یا ورزش سر و کار دارد در جمهوری اسلامی ممکن هم نبود. همچنین بسیاری از اقلیت های دینی و مدهبی مانند یهودیان و بهاییان پس از روی کار آمدن جمهوری اسلامی مجبور به ترک ایران شدند.
اما ماجرای مهاجرت در آذربایجان جنوبی به انگیزه های بعضا متفاوت به سالها پیش بازمیگردد. پس از استقرار حکومت پهلوی و قدرت گرفتن ملیگرایی فارس در سیاست تمام ملیتهای غیر فارس به غیرخودی تبدیل شدند.
از آن تاریخ به بعد غیر فارس بودن در ایران برابر با هدف قرار گرفتن انواع و اقسام ظلم های سیستماتیک بود. با تغییر زمانه و ظهور مدرنیته و لزوم امکانات مدرن آذربایجان فقیرتر و فقیرتر شد.
آذربایجانی که همواری پیام آور مدرنیته و به تعبیری غرب گرایی برای ایران بود روز به روز افول کرد. به این ترتیب آذربایجانیان ابتدا و با نبود امکانات حداقلی حیات مجبور به ترک خاک آبا و اجدادی خود شدند.
مهاجرت درون ایران در آن تاریخ در میان ترک ها بسیار گسترش یافت. این موضوع به لحاظ تغییر دموگرافی مناطق ترک نشین و برای تغییر ترکیب جمعیتی آذربایجان به سیاست اصلی دولت تبدیل شد.
در آن تاریخ بسیاری از مناطق ترک نشین خالی از سکنه شد و اقوام مهاجر دیگر جای ترک ها را گرفتند. ریشه بسیاری از مشکلات امروز در غرب آذربایجان و مناطق مرکزی مربوط به همان تاریخ و سیاست کوچاندن ترک ها است. این مهاجرت بعضا به خارج از کشور هم انجام شد.
طبیعتا کشورهای همسایه و ترک زبان مانند جمهوری آذربایجان و ترکیه مقصد بسیاری از آذربایجانیان شد. اما نفوذ و مداخله ایران در این کشورها هیچ گاه امکان فعالیت مستمر و موثر بلند مدت را برای فعالین ترک نداد. برای همین محدودیتهای فعالین سیاسی و فرهنگی در خارج از ایران هم ادامه یافت.
از طرفی در کشورهای غربی نیز علیرغم سهولت دسترسی به منابع مالی و امکانات روز جامعه ترک مورد تبعیض جامعه مهاجر مرکزگرا قرار گرفت. یعنی ترکها چه در ایران چه در خارج از آن تحت ظلم جریان میلی گرای فارس بودند و هستند.
اما در سالهای اخیر انگیزه های اقتصادی مساله مهاجرت را وارد بعد جدیدی کرده است. دیگر امروز مهاجرت به اولویت بسیاری از دهکهای پایین جامعه هم تبدیل شده است. در این بین خصوصا تخلیه کشور از منابع انسانی متخصص آسیب بلندمدت جبران ناپذیری به کشور وارد میکند.
علی خامنه ای اخیرا در سخنانی به این مساله پرداخته و تشویق نخبگان به مهاجرت را خیانت به کشور دانسته است. اما مساله اینجاست بسیاری از نخبگان کشور به جز سرسپردگان به حکومت چاره ای جز مهاجرت آن هم برای ادامه حیات ندارند.
زیرا اولا تمام امکانات مادی و معنوی کشور در انحصار اقلیتی وابسطه به مراکز قدرت قرار دارد دوما کشور از تامین حداقل امکانات سختافزاری برای پیشبرد پژوهشهای علمی عاجز است. خصوصاً در بحث علوم انسانی و ارتباطات اساسا جمهوری اسلامی با نگاهی واپسگرایانه امکان هیچ فعالیتی را برای نسل جوان و نخبه نمیدهد. اما خامنهای با تصوری که از اطرافیان خود به دست میآورد همچنان تصویری شفاف و صحیح از ایران ندارد.
علاوه بر این حکومت همچنان در مواجه با مسال عمیق اجتماعی مانند مهاجرت به زور و خشونت متوصل میشود. اکنون نیز با شروع شدن و شدت گرفتن موج جدید مهاجرت تلاش دارد با اعمال سیاستهای قهرآمیز سرمایه انسانی خود را حفظ کند.
اما با توجه به تجربیات گذشته این رویکرد قطعا نتیجه برعکس خواهد داشت و جامعه ایران هر روز از نخبگان خالی تر و خالی تر خواهد شد.
در این بین البته که اقشار آسیبپذیر مانند ملت های غیرفارس بیش از قومیت های غالب متضرر خواهند شد. چرا که با خالی شدن مناطق آذربایجان از جمعیت ترک حکومت طرح تغییر ترکیب جمعیت را به اجرا میگذارد و در هر حال این ملت است که ضرر میکند.
رهبرانقلاب:
مهاجرفرستی یعنی مأیوس کردن جوانان از آینده
و تشویق آنها به ترک کشور #خیانت است.#مهاجر_فرستی pic.twitter.com/Hqp7uPpSx2— نحن قادمون🚩 (@ghademoon_158) November 17, 2021
از وقتی طرح صیانت مطرح شده با موجی از مهاجرت نخبگان مواجهیم!!
الان نمایندگان درکدام جایگاهند : دوست پرسن یا دشمن پرسن؟! pic.twitter.com/qD4PnyvGW4— Samira Mahdavizadeh (@sa_mahdavizadeh) November 18, 2021
عفت شریعتی، نماینده مجلس رژیم: برای تمدن نوین جهان اسلام باید جمعیت ایران را افزایش دهیم و آن را به ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون مد نظر رهبری برسانیم.
📌رتبه اول مهاجرت نخبگان در جهان، متعلق به ایران است و این دقیقا به دلیل وجود امثال عفت شریعتی می باشد.
🆔@aafakhravar#اولتیماتوم_آبان pic.twitter.com/btySfdhQD6
— Nazfar (@nazfar0o0) November 13, 2021
مرز لهستان و بلاروس
🩸هزاران باشنده کرد به اروپا مهاجرت کرده اند و با خانواده در سرمای جانسوز زمستان در جنگل های مرز لهستان آواره هستند.
🩸آنها می گویند به دلیل نبودن کار و آزادی ناچار شدند از اقلیم کردستان تحت حکومت فاسد خاندان بارزانی مهاجرت کنند. pic.twitter.com/eqzvktbECG— GreyWolf (@GreyWol08482159) November 11, 2021
یک وقت هست که یک دانشجویی بر اساس نیازهای فکریش یا بحث خانوادگیاش مایل است برود در یک کشوری تحصیل کند، این اشکالی ندارد، بنده بارها گفتم این مانعی ندارد؛ عمده این است که فراموش نکند که بدهکار کشورش هست و درس بخوانند برگردند بیایند. لکن آن چیزی که اشکال دارد #مهاجر_فرستی است… pic.twitter.com/ksmHmNbhEP
— KHAMENEI.IR | سایت (@KhameneiSite) November 17, 2021
الاغی بنام رهخرحقیر
😬سخنان یک جوان نخبه به خامنه ای
🔹جناب آغا؛ نخبگان ما بدنبال فرار از کشور هستند، فرار، نه مهاجرت! تا اینهمه بیعدالتی را نبینند.
حقیرله،️ خامنه ای: حسن فرمايشاتتون اين بود كه دلتون خالي شد عيبي نداره !
♋♋♋♋♋♋ pic.twitter.com/eBUF4Oy73w— (Demis) #آبان_ادامه_دارد (@farashgardi) August 21, 2019
🔴 «عباس عراقچی» معاون امور سیاسی وزارت خارجه: اگر فروش نفت ایران به صفر برسد، ممکن است از اتباع افغان بخواهیم ایران را ترک کنند.
در حال فعالسازی اهرمهای مهاجرت و صادرات مواد مخدر برای فشار به اروپاست.#سپاه_تروریست#خامنهای_عامل_ویرانی pic.twitter.com/v1ABhXcwi6
— بهادر پارسي (@bahadoor133) May 9, 2019
شاخصی به اسم «استعداد ذهنی» وجود ندارد.
اگر منظور ردهبندی کشورها از نظر ضریبهوشی است، این ردهبندیها معتبر نیستند.
حتی اگر این ردهبندیها را هم مبنا بگیریم باز هم ادعای آقای خامنهای «نادرست» است.
۱/۳ pic.twitter.com/6uM2NQmX8z— FactNameh | فکتنامه (@factnameh) November 17, 2021
برای مقابله با جنگ نرم استعمارگران؛
باید به استعدادهای خودمون باور داشته باشیم.(خامنه ای عزیز) #دیدار_نخبگان@khamenei_ir pic.twitter.com/uH8Qkzmedo
— M_nikseresht (@myn_5337) November 17, 2021
حضور رهبرانقلاب در منزل شهید طهرانیمقدم و اشاره مادر شهید به ویژگیهایی که باعث شهادت وی شد. ۱۳۹۰/۹/۱
بازنشر بهمناسبت سالگرد شهادت شهید حسن طهرانیمقدم pic.twitter.com/e0lbn8DI6q
— KHAMENEI.IR | سایت (@KhameneiSite) November 12, 2021