کارشناسان سازمان ملل متحد در گزارشی محرمانه که رویترز از جزئیات آن خبر داده، اعلام کرده اند که حمله ماه سپتامبر گذشته به تاسیسات نفتی عربستان کار شبه نظامیان «انصارالله» (حوثی) در یمن نبوده است.
ایالات متحده آمریکا، قدرتهای اروپایی و عربستان سعودی پس از حملات پهپادی ۱۴ سپتامبر به تاسیسات شرکت نفتی عربستان، آرامکو در «بقیق» و «خریص» که حوثیها بلافاصله مسئولیت آنرا پذیرفتند انگشت اتهام را به سوی تهران نشانه رفتند و اعلام کردند که این حملات با سلاحهای ساخت ایران انجام شده است؛ اتهامی که تهران قاطعانه آن را رد کرد.
گزارش کارشناسان مستقل سازمان ملل متحد که به کمیته تحریمها و مجازاتهای شورای امنیت ارائه شده تصریح میکند: «حوثیها برغم اظهارات ضد و نقیض نقشی در حملات ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۹ به بقیق و خریص نداشتهاند.»
در گزارش کارشناسان سازمان ملل متحد همچنین آمده است: «پنل تحقیقاتی یادآور می شود که حمله به بقیق و خریص به ترتیب از سمت شمال/شمال غرب و شمال/شمال شرق انجام شده است و نه از جنوب و سمت یمن [که حوثیها در آن مستقر هستند].»
این کارشناسان که بر تحریمهای وضع شده علیه یمن نظارت دارند همچنین اعلام کردهاند که باور نمیکنند سلاحهای نسبتا پیشرفتهای که در حملات یاد شده مورد استفاده قرار گرفته در یمن تولید و ساخته شده باشند.
سازمان ملل متحد اوایل دسامبر گذشته اعلام کرده بود که در حال حاضر در مرحلهای نیست که بتواند دست داشتن ایران در حمله به تأسیسات آرامکو، شرکت نفتی عربستان سعودی در روز ۲۳ شهریور گذشته را تأیید کند.
حمله به تاسیسات نفتی عربستان در بقیق و خریص ضمن برجای گذاشتن خساراتی به این تاسیسات سبب بالارفتن بهای نفت و متوقف شدن بیش از ۵ درصد از تولیدات جهانی نفت در جهان شد. این حملات همچنین سبب شد تا ۵۰ درصد ظرفیت تولید نفت عربستان در مقطعی کاهش یابد.
عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان ماه سپتامبر گفته بود که ریاض قبل از اعلام هرگونه واکنشی از سوی کشورش در انتظار نتیجه تحقیقات سازمان ملل متحد میماند.
بخشی از کارشناسان سازمان ملل متحد که بر تحریمهای وضع شده این سازمان درباره ایران و یمن نظارت دارند چند روز پس از انجام این حملات در ماه سپتامبر برای تحقیقات در باره این پرونده عازم عربستان شدند.