مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه اول بهمن در داخل ساختمان کنگره برگزار شد و او دومین دولت خود را پس از چهار سال آغاز کرد.
آقای ترامپ که ۷۸ سال دارد در سخنرانی پس از مراسم تحلیف از «آغاز عصر طلایی آمریکا» سخن گفت و افزود: «اجازه نخواهیم که از ما سوء استفاده شود.»
دونالد ترامپ سوگند یاد کرد؛ «عصر طلایی آمریکا از امروز آغاز میشود»
بلافاصله پس از مراسم تحلیف سیل پیامهای تبریک رهبران جهان صادر شد و مقامهای ارشد در کشورهای مختلف ضمن تاکید بر روابط دوجانبه، به مواردی از قبیل پایان دادن به جنگ اوکراین و برقراری ثبات در خاورمیانه اشاره کردند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در پیام خود از آقای ترامپ به عنوان رهبری «پر اراده» یاد کرد و گفت که سیاست او برای برقراری صلح فرصتی برای تقویت رهبری آمریکا و دستیابی به یک صلح بلندمدت و عادلانه است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، نیز با اشاره به اظهارات آقای ترامپ درباره پایان دادن به جنگ روسیه علیه اوکراین گفت کشورش آماده است هر اقدام لازمی را برای حل سریع این منازعه انجام دهد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، هم با اشاره به تلاشهای دونالد ترامپ برای آزادی گروگانهای اسرائیلی در غزه گفت که آماده همکاری با او «برای بازگرداندن بقیه گروگانها، نابودی امکانات حماس و پایان دادن به حاکمیت حماس در غزه» است.
رهبران کشورهای اروپایی از جمله جورجا ملونی نخست وزیر ایتالیا، کییر استارمر نخست وزیر بریتانیا،َ و اولاف شولتز صدر اعظم آلمان، از روابط فعلی بین کشورهای خود و ایالات متحده تمجید کردند و خواستار حفظ روابط مستحکم واشینگتن با اتحادیه اروپا شدند.
مقامهای ایران بجز اظهار نظرهای هفتههای اخیر، واکنشی رسمی به شروع دولت دوم دونالد ترامپ نشان ندادهاند.
ساعاتی پیش از مراسم تحلیف روز دوشنبه، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه ایران با انتقاد از سیاستهای دولت جو بایدن ابراز امیدواری کرد که دولت جدید دونالد ترامپ در قبال تهران سیاستهایی «واقعگرایانه و مبتنی بر حقوق بینالملل» در پیش بگیرد.
عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران، هم با بیان اینکه «نمیدانم چرا هر وقت من میآیم ترامپ هم پیدایش میشود» در برنامهای تلویزیونی گفت: «پیشبینیهای لازم را کردهایم.»
واکنشهای حماس و سوریه
گروه افراطی حماس نیز که ایالات متحده آن را سازمانی تروریستی میشناسد نسبت به بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید واکنش نشان داد.
سامی ابوزهری، از مقامات این گروه افراطی، با ابراز شادمانی از پایان یافتن «دوران تاریک» ریاست جمهوری جو بایدن که «پیش از همه کسی به خود ایالات متحده آسیب رساند» گفت: «امیدواریم ترامپ بتواند سیاستهای خود را بر پایههای متعادلی بنا کند و راه را در برابر شرارتهای نتانیاهو ببندد.»
همچنین احمد الشرع، رهبر شورشیانی که با سرنگونی بشار اسد حکومت سوریه را در دست گرفتهاند، نیز با انتشار پیامی ریاست جمهوری دونالد ترامپ را به او تبریک گفت.
احمد شرع در این پیام تصریح کرد که انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده «گواهی است بر اعتماد مردم آمریکا به رهبری او».
او در این پیام همچنین ابراز اطمینان کرد که دونالد ترامپ «صلح را به خاورمیانه بازمیگرداند» و «ما مشتاقانه منتظر بهبود روابط بین دو کشور بر اساس گفتوگو و تفاهم هستیم».
پاناما اظهارات ترامپ را رد کرد
از سوی دیگر رئیس جمهور پاناما با رد سخنانی که دونالد ترامپ در مراسم تحلیف خود بیان کرده بود بار دیگر تاکید کرد که کانال پاناما در اختیار این کشور باقی خواهد ماند و «هیچ کشوری حق دخالت در این موضوع را ندارد».
خوزه رائول مولینو اندکی پس از سخنرانی تحلیف دونالد ترامپ در بیانیهای نوشت: کانال پاناما برای پاناماییها بوده، هست و خواهد بود.
دونالد ترامپ روز دوشنبه در مراسم تحلیف خود بار دیگر خواستار بازگشت مالکیت این کانال به آمریکا شد و گفت: «چین در کانال پاناما فعال است، ما این کانال را به چین ندادیم به پاناما دادیم و حالا هم آن را پس میگیریم.»
در همین حال ساعاتی پس از سخنرانی دونالد ترامپ، مقامات پاناما اعلام کردند که حسابرسی از شرکت هنگکنگی که کنترل بنادر نزدیک به کانال پاناما را بر عهده دارد شروع کردهاند.
تغییرات عمده داخلی و جهانی به سود دولت دونالد ترامپ
همسایگان و کشورهای نزدیک به ایالات متحده نیز پیامهای مختلفی درباره آغاز به کار دولت جدید دونالد ترامپ منتشر کردند.
لولا دا سیلوا، رئیس جمهور برزیل، از روابط مستحکم کشورش با ایالات متحده در زمینههای مختلف تمجید کرد.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، هم ضمن تبریک به آقای ترامپ یادآور شد که دو کشور «موفقترین شراکت اقتصادی را در جهان دارند» و «ما فرصت همکاری دوباره با یکدیگر را داریم».
دونالد ترامپ پیش از این کانادا را تهدید کرده است که اگر سیاست سختگیرانهای در کنترل مرزهای مشترک و جلوگیری از ورود مواد مخدر به آمریکا در پیش نگیرد تعرفههای سنگینی بر کالاهای وارداتی از آن کشور وضع خواهد کرد.
میگوئل دیاز کانل، رئیس جمهور کوبا، نیز از دونالد ترامپ به دلیل بازگرداندن نام این کشور به فهرست دولتهای حامی تروریسم به شدت انتقاد کرد و آن را «اقدامی استکباری و بیاعتنایی به حقیقت» خواند.
او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت تحریمهای دولت قبلی آقای ترامپ علیه این کشور باعث «کمبود کالا» و همچنین مهاجرت کوباییها به ایالات متحده شد.
دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه با شعارهایی مانند «اول آمریکا» و «عظمت را به آمریکا برگردانید» برای دومین بار در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرد.
او در نهایت موفق شد با کسب ۳۱۲ رای الکترال به پیروزی برسد و رقیب خود، کامالا هریس از حزب دموکرات را شکست بدهد.