وزارت خارجه ایتالیا روز جمعه هفتم دی اعلام کرد که یک روزنامهنگار این کشور به نام چچیلیا سالا از ۹ روز پیش در تهران بازداشت شده و در سلول انفرادی است.
اتهام این روزنامهنگار ایتالیایی اعلام نشده و مقامهای جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به خبر بازداشت او نشان ندادهاند.
«خودسرانه» و «باجخواهی»
سازمان گزارشگران بدون مرز زندانی شدن خانم سالا را از نوع «بازداشت خودسرانه» خواند و خواستار آزادی فوری او شد.
به نوشته این سازمان، بازداشت این روزنامهنگار ایتالیایی «بدون هیچ دلیل» و «با وجود داشتن ویزای معتبر» همه ویژگیهای بازداشت خودسرانه را نشان میدهد.
بازداشت خودسرانه به روند دستگیری فرد بدون ارائه توضیح درباره موارد اتهامی، بدون وجود شواهدی مبنی بر ارتکاب احتمالی جرم، یا عدم رعایت روند عادلانه و قانونی گفته میشود.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران نیز در بیانیهای از مقامهای ایران خواست که این روزنامهنگار ایتالیایی را فورا و بدون قید و شرط آزاد کنند.
آنتونی بلنگر، دبیرکل این فدراسیون، گفت: «ما از تاکتیکهای ایران برای زندانی کردن روزنامهنگاران خارجی با هدف اخذ چیزی در ازای آن ابراز تأسف میکنیم؛ چچلیا سالا تازهترین قربانی این اقدام وحشتناک است».
«بازداشت به عنوان اهرم فشار»
در همین حال شماری از رسانههای بینالمللی یادآور شدهاند که بازداشت خانم سالا در تهران چند روز پس از بازداشت محمد عابدینی در ایتالیا صورت گرفته است.
محمد عابدینی نجفآبادی از سوی دادگستری ایالات متحده متهم شده که با همکاری همدست خود، مهدی محمد صادقی، فناوریهای حساس را از آمریکا به ایران انتقال داده است؛ فناوریای که از آنها در پهپاد حملهکننده به پایگاه آمریکا در اردن استفاده شد و سه کشته برجای گذاشت.
به نوشته روزنامه والاستریت جورنال، بازداشت این خبرنگار ایتالیایی به این نگرانی دامن زده است که مقامات ایران قصد استفاده از او به عنوان اهرم فشار در تعامل خود با غرب را دارند.
والاستریت جورنال از این روش به عنوان «تاکتیک مشترک بین رژیمهای اقتدارگرا» یاد کرده است.
به نوشته این روزنامه، «ایران پیشگام استفاده از بازداشت خودسرانه اتباع خارجی و استفاده از آنها به عنوان ابزار چانهزنی و کسب امتیاز» است و «روسیه نیز در سالهای اخیر به تقلید از این تاکتیک روی آورده است».
روزنامه فایننشال تایمز نیز یادآور شده است که تنها سه روز قبل از دستگیری خانم سالا، «ایتالیا یک تبعه ایرانی را که از سوی آمریکا متهم به ارسال فناوری پهپادی به تهران است بازداشت کرده بود».
روزنامه نیویورک تایمز هم با تاکید بر اینکه زندانی شدن روزنامهنگاران ایرانی در ایران معمول است، تصریح کرد که بازداشت روزنامهنگاران خارجی «بخشی از یک سیاست برای گرفتن امتیاز از کشورهای دیگر، از جمله مبادله زندانیان، است».
چچلیا سالا تولیدکننده یک پادکست مشهور به نام «استوریز» و همچنین خبرنگار روزنامه «ایل فوگلیو» است.
کلودیو چراسا، سردبیر ایل فوگلیو، در پیامی در وبسایت این روزنامه نوشت: روزنامهنگاری جرم نیست، حتی در کشورهایی که انواع آزادی از جمله آزادی مطبوعات را سرکوب میکنند.
به گفته وزارت خارجه ایتالیا، خانم سالا از زمان دستگیری تاکنون تنها اجازه دو تماس با خانواده خود را داشته و روز جمعه نیز پائولا آمادی، سفیر این کشور در تهران، توانست با او ملاقات کند.