محمد علیمرادی مستندساز آذربایجانی با انتشار گزارشی در این باره در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «هونتای کودکی زاده جلفاست و در حالی تولد ۵ سالگی اش را پشت سر میگذارد که به خاطر انتخاب این نام، از نعمت شناسنامه محروم است. تا از همان کودکی با رنج تبعیض و بی عدالتی آشنا شود.»
سئودا فرج زاده، مادر هونتای که فارغ التحصیل فوق لیسانس علوم سیاسی از دانشگاه بهشتی تهران است، میگوید در طی این پنج سال متحمل سختی های زیادی شده اند و فرزندشان به دلیل تورکی بودن نامش، از حقوق و خدمات اساسی و بدیهی محروم شده است.
تایماز مهرعلی بگلو، پدر هونتای نیز فارغ التحصیل فوق لیسانس صنایع غذایی از دانشگاه آنکارا است و گوشه ای از پیگیری های قانونی و مبارزه مدنی شان برای برخورداری از نام تورکی برای فرزندشان را شرح می دهد. او میگوید اگر چه این مجادله به جایی نرسیده است اما حاضر نیست عقب نشینی کند و قصد دارد تا اخذ شناسنامه برای هونتای پیگیر این حق قانونی خود و کودکشان باشد.
سازمان ثبت احوال ایران با همکاری «فرهنگستان زبان فارسی» لیستی برای کودکان تازه متولد شده ارائه کرده و خانواده ها را مجبور می کند اسامی فرزندانشان را از این لیست انتخاب کنند. در حالی که تعداد محدودی از نام های تورکی در این لیست وجود دارد. این اقدام غیرقانونی و نژادپرستانه باعث سرگردانی والدین تورک شده و مشکلات زیادی را برای کودکانشان فراهم کرده است.
در سالهای گذشته هزاران تورک آذربایجانی بر اثر کارشکنی های اداره ثبت احوال از حقوق اولیه خود محروم شده اند و کودکانشان به جرم انتخاب نام تورکی، ماهها و سالها بی شناسنامه مانده اند. برای مثال «آنار نعمتپور» اهل کلیبر و ساکن تهران ۷ سال، «اوغوز فیض الله نژاد» اهل ماکو ۵ سال، «اونور هدایتی» اهل تکاب ۴ سال، «آتاخان چوپانی» اهل تبریز ۴ سال، «آتالای اصلانی» اهل تبریز ۴ سال، «تارکان غریبی» اهل شبستر ساکن تهران ۲۱ ماه، «سئوگی قیاسی» اهل تبریز ۱۵ ماه، «آییل جولانی» اهل اردبیل ۹ ماه، «خاقان محمودی» اهل تبریز ۶ ماه و «سادای کوشی» اهل تبریز ۲ ماه، به دلیل ترکی بودن نامشان بدون شناسنامه مانده اند.
بر اساس اصل ۳۴ قانون اساسی و قوانین جاری سازمان ثبت احوال، حق دادخواهی والدین در مواجهه با چنین محدودیت و ممنوعیت هایی در محاکم عمومی دادگستری محفوظ است.