این نشست قرار است امروز، دوشنبه ۲۱ آبان، در ریاض و با هدف «مقابله با تشدید تنش اسرائیل در منطقه» و حمایت از تلاشها برای راه حل دو کشوری برگزار شود.
خبرگزاری دولتی عربستان سعودی روز یکشنبه در بیانیهای اعلام کرد که هدف از این اجلاس بحث درباره «تداوم تجاوزات اسرائیل به اراضی فلسطینی و لبنان و تحولات منطقه است».
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، روز یکشنبه در تماس با ولیعهد عربستان اعلام کرد که به دلیل «تراکم امور اجرایی» قادر به شرکت در این اجلاس نیست و معاون اول او، محمدرضا عارف، در این نشست شرکت میکند.
از جمله رهبرانی که حضور خود در نشست ریاض را تایید کردهاند میتوان به محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، شهباز شریف نخست وزیر پاکستان و تمیم بن حمد آلثانی امیر قطر اشاره کرد.
نشست ریاض در واقع اجلاس مشترک «سازمان همکاری اسلامی» و «اتحادیه عرب» است و ادامه نشست مشابهی است که سال گذشته، اندکی پس از آغاز جنگ غزه، در ریاض برگزار شد.
خبرگزاری فرانسه با اشاره به برگزاری نشست جدید اندکی پس از پیروزی دونالد ترامپ، از قول دو تحلیلگر نوشته است که رهبران اسلامی و عربی در صدد ارسال پیام به آقای ترامپ هستند.
بنابر این گزارش، این پیام تاکید بر کاهش تنشها در منطقه و خروج نیروهای اسرائیل از نوار غزه و لبنان است.
در سازمان همکاری اسلامی ۵۷ کشور، و در اتحادیه عرب ۲۲ کشور عضویت دارند و مواضع آنها درباره اسرائیل متفاوت است؛ برخی از این کشورها اسرائیل را به رسمیت می شناسند یا با آن رابطه دارند اما برخی دیگر با ادغام اسرائیل در منطقه مخالفاند.
با این حال به گزارش خبرگزاری فرانسه، نشست ریاض ممکن است به رغم مواضع متفاوت شرکتکنندگان آن، به گامهای ملموسی به سمت توقف خشونتها در غزه و لبنان منجر شود.
نشست سال گذشته ریاض در مورد قطع روابط اقتصادی و دیپلماتیک با اسرائیل و همچنین توقف عرضه نفت به این کشور شاهد اختلاف نظرهایی بود.