امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه روز پنجشنبه ۶ خرداد، ضمن شرکت در یک یادبود در کیگالی، پایتخت دواندا گفت که او نقش کشورش را در نسل کشی ۱۹۹۴ رواندا به رسمیت می شناسد و امیدوار است که روابط بین دو کشور پس از سالها به روال عادی باز گردد.
علیرغم آنکه مکرون نقش فرانسه در نسلکشی روآندا را پذیرفت اما «همدستی» فرانسه در ارتکاب این جنایت را رد کرد و تنها به «مسئولیت» فرانسه در آن قصاوتها اذعان کرد.
هیئت فرانسوی مسئول تحقیق در این پرونده در اواخر ماه مارس، گزارشی ۱۲۰۰ صفحهای منتشر کرد که در آن اگرچه دولت وقت فرانسه را از بابت «ناتوانی در پیشبینی» نسلکشی سال ۱۹۹۴ رواندا «مسئول» معرفی کرده، اما آن را از شرکت مستقیم در نسلکشی ۸۰۰ هزار اتنیک توتسی مبرا دانسته بود.
پل کاگامه، رییس جمهور رواندا نیز در نشست خبری مشترکی که پس از مراسم یادبود برگزار شد ضمن استقبال از سخنرانی مکرون، گفتههای او را به مراتب تاثیرگذارتر از عذرخواهیاش دانست.
اوزیل نداجیجیمانا، وزیر دارایی رواندا نیز گفت که وی وام ۶۰ میلیون یورویی (۷۳ میلیون دلار) را برای تأمین مالی دسترسی به واکسن ها و تامین اجتماعی با فرانسه امضا کرده است.
اگیده نكورانگا، یكی از بازماندگان توتسی، به رویترز گفت كه مكرون با وعده دستگیری عاملین نسل كشی كه در فرانسه زندگی می كنند، “تعهد به همکاری” داده است.
مکرون، در ماه آوریل موافقت کرد که بایگانی فرانسوا میتران، رئیس جمهور سابق فرانسه در مورد نسل کشی رواندا باز شود.
اندکی پس از آن، رواندا گزارش خود را منتشر کرد که نشان می داد فرانسه از تدارک نسل کشی آگاه است و با ادامه حمایت بی دریغ خود از جوونال حبیاریمانا، رئیس جمهور وقت رواندا، مسئولیت وقوع آن را بر عهده دارد.
در پایان این گزارش آمده بود: “مقامات فرانسوی به دولت وقت رواندا مشاوره داده، مسلح کرده، آموزش داده و از آنها محافظت كرده است.”
هنگامی که مهاجمان ناشناخته هواپیمای حبیاریمانا را سرنگون و رئیس جمهور را کشتند، این امر موجب وحشت ۱۰۰ روزه در رواندا شد که طی آن بيش از ۸۰۰ هزار نفر، اغلب از اتنیک «توتسی» توسط تندروهای «هوتو» کشته شدند.