بانک مرکزی عراق پیشتر اعلام کرده بود که این اقدام با هدف جلوگیری از استفاده غیرقانونی از حدود ۵۰ درصد از ۱۰ میلیارد دلاری است که عراق به صورت نقدی از بانک فدرال رزرو نیویورک وارد کشور میکند.
وزارت خزانهداری آمریکا نیز پیش از این بارها سیستم بانکی عراق را متهم کرده بود که زمینه انتقال غیرقانونی دلار را به ایران و سوریه فراهم کرده که ناقض تحریمهای وضع شده این کشور است. سیاست جدید بانک مرکزی عراق در هماهنگی با مقامهای ایالات متحده که بر درآمدهای نفتی این کشور نظارت دارند، تنظیم و به اجرا گذاشته شده است.
بر همین اساس، نه تنها معاملات دلاری در عراق ممنوع شده، بلکه انتقال دلار با استفاده از سیستم حوالهکرد بانکهای عراق دچار محدودیتهایی شد و در عین حال، دریافت دلار نقدی از حسابهای ارزی نیز دیگر امکانپذیر نخواهد بود و دلارهای سپردهگذاری شده در سال ۲۰۲۴ فقط به ارز محلی و با نرخ رسمی ۱۳۲۰ دینار قابل برداشت است.
در چنین شرایطی، جهانبخش سنجابی، دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق در گفتگو با خبرگزاری تسنیم با اعلام کرد که عراق ۵ کشور را بهعنوان مقصد نقل و انتقال پول ممنوع کرد که ایران نیز یکی این کشورها است.
او افزود: «صرافیها یا شبکه بانکی عراق اگر به این ۵ کشور پول انتقال دهند، دیگر ارز به آنها اختصاص داده نمیشود و در نتیجه صرافیها و شعب بانکی برای انتقال پول به ایران باید آن را از بازار آزاد تهیه کنند که اختلاف نرخ آنها حدود ۲۰ درصد است.»
قیمت ارز رسمی دلار یکهزار و ۳۲۰ دینار است اما در بازار آزاد هر دلار، حدود یکهزار و ۶۵۰ دینار به فروش میرسد.
دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق تصریح کرد: «بر این اساس هزینه واردات برای واردکنندگان عراقی ۲۰ درصد بیشتر خواهد بود و صادرکنندگان ایرانی نیز با فروش کالای خود به دینار، ۲۰ درصد از ارزش محموله صادراتی آنها کاسته میشود که تهدیدی پیشِروی تجارت دو کشور است.»
عراق پس از چین دومین مقصد کالاهای صادراتی ایران به شمار میرود. مطابق آمار گمرک ایران، طی ۹ ماهه سال جاری خورشیدی، ۶.۹ میلیارد دلار کالای ایرانی به عراق صادر شده که معادل ۱۹ درصد مجموع کالاهای صادر شده ایران بوده است.