نماد سایت Aznews TV

غافلگیری در انتخابات فرانسه؛ ائتلاف احزاب چپ برنده شد، نخست وزیر اعلام استعفا کرد

بر اساس اعلام اولین نتایج اعلام‌شده از مرحله دوم انتخابات پارلمانی فرانسه که روز یکشنبه ۱۷ تیر برگزار شد، این ائتلاف توانست بیشترین کرسی‌ها را به دست آورد.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، از ۵۷۷ کرسی پارلمان فرانسه تکلیف ۵۵۸ کرسی تا بامداد دوشنبه روشن شده، اما آمار حکایت از آن دارد که تا اینجای کار ائتلاف چپگرای «جبهه مردمی جدید» تاکنون ۱۷۷ کرسی را نصیب خود کرده، ائتلاف حامی مکرون ۱۵۷ کرسی و حزب راست افراطی ۱۴۱ کرسی.

این نتایج البته هنوز به صورت رسمی اعلام نشده است.

ارزیابی‌های اولیه نیز حاکی از آن بود که ائتلاف احزاب چپ می‌تواند بین ۱۷۲ تا ۲۱۵ کرسی به دست آورد، ائتلاف حامی مکرون ۱۵۰ تا ۱۸۰ کرسی و حزب راست افراطی نیز ۱۱۵ تا ۱۵۵ کرسی را از آن خود خواهد کرد.

با این حال، هیچ کدام از این سه بلوک سیاسی نتوانستند اکثریت مطلق را به دست آورند، رخدادی بر خلاف پیش‌بینی‌ها که حکایت از پیروزی حزب راست افراطی داشت.

ژان لوک ملانشون از رهبران چپ در اولین سخنرانی خود پس از انتخابات با اشاره به حزب راست افراطی اعلام کرد که مردم فرانسه «بدترین راه‌حل» را کنار زدند.

ژان لوک ملانشون از رهبران چپگرا در فرانسه

او به دولت کنونی مکرون حمله کرد و از نخست‌وزیر خواست کناره‌گیری کند. ملانشون گفت که «جبهه مردمی جدید» باید دولت را در دست بگیرد.

این درخواست، پاسخ مثبت گابریل اتل، نخست وزیر فرانسه، را در پی داشت که اعلام کرد روز دوشنبه استعفای خود را تقدیم رئیس جمهوری می‌کند و افزود که تا زمانی که لازم باشد وظایف خود را انجام خواهد داد.

ریکارد یوزویاک، سردبیر اروپای رادیو اروپای آزاد، می‌گوید برنده بزرگ انتخابات زودهنگام پارلمانی، همین اتحاد تازه ایجاد شده جناح چپ موسوم به جبهه مردمی جدید؛ ائتلافی از سبزها، سوسیال‌دموکرات‌ها، کمونیست‌ها، و حزب «فرانسه نافرمان» ژان لوک ملانشون.

او می‌گوید چیزی که باعث این شگفتی شد، اولاً، نرخ مشارکت با ۶۷ درصدی است، که بالاترین میزان در انتخابات پارلمانی فرانسه در قرن حاضر است.

به عقیده آقای یوزویاک، در عین حال مارین لوپن به رغم این ناکامی چشم‌به‌راه دو فرصت جدید خواهد بود: اینکه یک انتخابات پارلمان تازه در راه باشد، یا انتخابات آینده ریاست‌جمهوری فرانسه که در سال ۲۰۲۷ برگزار خواهد شد.

ائتلاف احزاب چپ نام «جبهه مردمی» را با الهام از ائتلافی انتخاب کردند که حدود صد سال پیش در انتخابات فرانسه مانع از پیروزی جریان راست افراطی شده بود.

از سوی دیگر، نامزدهای راه‌یافته به دور دوم همین ائتلاف بیشترین انصراف از نامزدی را انجام دادند تا راه بر پیروزی کاندیداهای دیگر بر راست افراطی هموار شود.

ژردن باردلا، از چهره‌های اصلی اجتماع ملی، بعد از اعلام نتایج اولیه در یک سخنرانی گفت که فرانسه «به دست چپ افراطی افتاد».

او امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، را متهم کرد که مردم این کشور را با مشکلات روز به روز در ماه‌های پیش رو مواجه کرده است.

اما مارین لو پن، رهبر حزب اجتماع ملی، علی‌رغم این شکست نسبت به آینده ابراز خوشبینی کرد و گفت که «حرکت رو به رشد» این جریان همچنان ادامه دارد و «پیروزی صرفا به تعویق افتاده است».

رافائل گلوکسمن، رهبر حزب سوسالیست فرانسه که در ائتلاف پیروز انتخابات حاضر است، در واکنش به نتایج گفت: «ما جلو هستیم، اما در یک پارلمان تقسیم‌شده خواهیم بود.»

او تأکید کرد که رهبران احزاب پیروز باید مانند «افراد بالغ» عمل کنند.

در دور نخست، حدود ۷۰ نماینده از جمله مارین لوپَن، رهبر حزب اجتماع ملی، برای ۵۷۷ کرسی مجلس ملی انتخاب شدند که نیمی از آن‌ها در طیف راست افراطی بودند و نیمی دیگر از سایر احزاب.

نرخ مشارکت در مرحله دوم انتخابات فرانسه افزایش یافت

به دلیل حساسیت‌های این دوره از انتخابات پارلمانی فرانسه، میزان مشارکت در آن شدیدا افزایش یافت و به بالاترین میزان از سال ۱۹۸۱ تاکنون رسید.

بر اساس آمار وزارت کشور فرانسه، میزان مشارکت در مرحله دوم انتخابات پارلمانی تا ساعت ۱۷ روز یکشنبه به ۵۹.۷۱ درصد رسید و رکورد مرحله اول این انتخابات را شکاند.

درگیری‌ها در فرانسه متعاقب پیروزی چپ‌ها
درگیری پلیس فرانسه با شماری از افرادی که در پی پیروزی ائتلاف احزاب چپ در مرکز پاریس تجمع کردند

با نزدیک شدن به پایان رای‌گیری نیروهای پلیس فرانسه در شهرهای مختلف به ویژه پایتخت آماده شدند تا با اعتراضات احتمالی مقابله کنند.

رسانه‌ها گزارش دادند که ۳۰ هزار نیروی پلیس در سراسر فرانسه و ۵ هزار نیروی پلیس در پاریس به حالت آماده‌باش درآمدند.

اما این همه مانع وقوع درگیری‌ها در پاریس و دیگر شهرهای فرانسه نشد.

هزاران نفر در میدان جمهوری پاریس جمع شدند تا پیروزی ائتلاف احزاب چپ را جشن بگیرند. اما برخی از افرادی که در تجمع حاضر شده بودند با نیروهای پلیس درگیری‌هایی پیدا کردند و پلیس نیز متوسل به گاز اشک‌آور شد. معترضان همچنین راهبندهای چوبی را به آتش کشیدند.

پیش از این عکس‌هایی از فروشگاه‌های بزرگ خیابان معروف شانزه لیزه پاریس منتشر شده بود که نشان می‌داد شیشه‌های فروشگاه‌ها در حال پوشانده شدن با ورقه های چوبی بودند تا آسیب نبینند.

پس از پیروزی حزب راست افراطی فرانسه در انتخابات پارلمان اروپا، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه شامگاه ۲۰ خرداد در یک نطق تلویزیونی پارلمان فرانسه را منحل کرد.

مکرون بعداً تأکید کرده در هر وضعیتی از مقام خود کنار نخواهد رفت و تا پایان دوره قانونی ریاست‌جمهوری‌اش در سال ۲۰۲۷ در کاخ الیزه بر سر قدرت خواهد بود.

کاهش قدرت خرید، موضوع مهاجرت و نظام بهداشت و درمان سه موضوع اصلی در انتخابات جاری فرانسه بودند.

شرایط سیاسی تازه فرانسه در حالی است که این کشور قرار است از پنجم مرداد میزبان المپیک باشد.

خروج از نسخه موبایل