وبسایت «دیپلماسی ایرانی»، متعلق به صادق خرازی، سفیر سابق ایران در سازمان ملل و پاریس و معاون سابق وزارت خارجه ایران، با انتشار مقاله مفصلی به ۱۷ دلیل مختلف اعلام کرد که اتهام حضور «سلفی-تکفیریها» در جنگ ۴۴ روزه قرهباغ با واقعیتهای صحنه جنگ همخوانی نداشته است.
بر اساس این مقاله، آذربایجان نیز به علت برتری راهبردی نسبت به ارمنستان هیچ ضرورتی مبنی بر آوردن چند صد سلفی برای مخدوش کردن اقدامات راهبردی خود را نمیدید.
علیرضا علیزاده، کارشناس مسائل قفقاز و نویسنده این مقاله در ادامه با اشاره به اینکه «نیروهای روسی از روز ۴۴ جنگ به عنوان نیروهای حافظ صلح در منطقه قرهباغ حضور قوی داشته و تاکنون هیچ سند رسمی و محکمهپسند مبنی بر حضور نیروهای خارجی در این را منطقه نتوانسته ارائه دهند» گفته است: «این موضوع صرف یک اقدام عملیات روانی وسیع و گسترده برای توجیه شکست ارمنستان در مقابل آذربایجان، نامشروعسازی حمایت ترکیه از آذربایجان و همچنین ابزاری برای اعمال فشار بر جمهوری آذربایجان برای گرفتن امتیاز است.»
او یکی از اهداف زدن چنین اتهامی به جمهوری آذربایجان را «از کانون توجه خارج کردن حضور [گروه تروریستی] پکک توسط ارامنه» دانسته و اظهار داشته است: «شواهد و قرائن موجود نشانگر حضور صدها نفر از جنگجویان و نیروهای پکک و همچنین ارامنه افراطی از کشورهای سوریه، لبنان و حتی اروپا در جنگ دوم قرهباغ در صف نیروهای نظامی ارمنی بوده است. دستگاه تبلیغی ارمنستان برای خنثیسازی اثرات روانی این حضور، سعی داشته است با عملیات روانی تهاجمی، حضور نیروهای تکفیری را در صف نیروهای نظامی آذربایجان تحتالشعاع قرار دهد.»
علیزاده در تشریح این «عملیات روانی وسیع ارامنه» علیه آذربایجان و ترکیه گفته است: «با توجه به اینکه لابی ارامنه از نفوذ بسیار بالایی در رسانههای جهان برخوردار بوده است، تلاش میکند برای توجیه شکستهای خود و غیرموجه کردن عملیات آذربایجان برای آزادی سرزمینهایش را با اتهام اتحاد سلفیها به جنگ، مخدوش کند. در این راستا در طول جنگ اخیر هر روز بیش از دهها مقاله در روزنامههای معتبر اروپایی، غربی و شرقی این اتهام را بدون رفرنس دقیق و با ماهیت عملیات روانی تکرار میکردند. نکته قابل توجه اینکه منابع همه این اخبار از مقاله شهروند کرد زبان ترکیه به نام فهیم تاشتکی در سایت المانیتور منتشر شده است. ایشان در اروپا پناهنده شده و به قصد اغراض سیاسی، علیه ترکیه این مطالب را نگارش میکند.»
در ادامه مقاله خاطرنشان شده است، بعد از جنگ تمام کسانی که چنین ادعایی داشتند عقب کشیدند و حتی منکر چنین ادعایی شدند و آن را سوءتفاهم اعلام کردند. این درحالی است که رسانههای ایران هنوز «اندر خم یک کوچهاند» و خبرنگاری از خبرگزاریهای ما در بین خبرگزاران ۴۰ کشور به طرح موضوعی میپردازد که منجر به سوءتفاهم و حتی تیرگی روابط ایران و آذربایجان میشود.
ناگفته نماند که پیش از این نیز برخی شخصیتهای سیاسی و دیپلماتیک ایرانی اخبار رسانههای این کشور مبنی بر حضور جنگجویان خارجی برای حمایت از نیروهای جمهوری آذربایجان در نبرد آزادسازی قرهباغ از دست اشغالگران ارمنی را تکذیب کردهاند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
این در حالیست که مقامات جمهوری اسلامی ایران در طول جنگ قرهباغ با مطرح کردن ادعاهای بیاساس در راستای عملیات روانی لابی ارمنی، مدعی میشدند که جنگجویانی از سوریه در کنار ارتش آذربایجان میجنگند.
محد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در تاریخ ۱۱ آبان در گفتگو با تلویزیون حکومتی ایران گفته بود: “درباره نیروهای تروریستی تقریبا مطمئنیم که آنان در میانه درگیریها حاضر بودند و ما حتما تاکید کردیم که این اقدام به صلاح هیچ کس نیست.”
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز در تاریخ ۱۶ آبان با اشاره به جنگ قره باغ گفته بود: “برای ما قابل قبول نیست که امروز عدهای به بهانههایی بخواهند عده ای تروریست را از سوریه و جاهای دیگر به منطقه و به نقاط نزدیک مرزهای ما منتقل کنند.”