آذربایجانجهان

سازمان کشورهای تورک؛ عنصری جدید در توازن قدرت جهانی

دستور کار سازمان کشورهای تورک چندوجهی است و امنیت، انرژی و چشم‌اندازی برای جهان چند قطبی را در بر می‌گیرد. کشورهای عضو تنوع بخشیدن به مسیرهای صادرات انرژی و همکاری در امور دفاعی و امنیتی را در اولویت قرار می‌دهند.

مقاله‌ مرکز تحقیقات Eurasia Review با تیتر «با کاهش قدرت روسیه، همکاری نظامی تورک‌ها رشد می‌کند» سازمان کشورهای تورک را به عنوان بازیگر مهم در عرصه بین‌الملل در آینده ارزیابی کرده است.

مقاله Eurasia Review (https://www.eurasiareview.com/06052024-as-russian-power-declines-turkic-military-cooperation-grows-oped/) به قلم دکتر تاراس کوزیو به موضوع ظهور سازمان کشورهای تورک به عنوان یک بازیگر ژئوپلیتیکی مهم اختصاص داده شده است. سازمان کشورهای تورک در سال 2009 متشکل از آزربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان، ترکیه تأسیس شد و ترکمنستان و مجارستان به عنوان عضو ناظر در این سازمان بین‌المللی حضور یافتند. نویسنده مقاله، کوزیو روند تکامل سازمان از یک پلتفرم در ابتدا متشکل از کشورهای تورک زبان و تبدیل شدن به یک ائتلاف گسترده‌تر با تاثیرگذاری ژئوپلیتیک را شرح می‌دهد.

مقاله بر نفوذ رو به گسترش سازمان کشورهای تورک در صحنه بین‌المللی تاکید می‌کند که نه تنها توسط آزربایجان و ترکیه بلکه در سال‌های اخیر با مشارکت فعال و فزاینده قزاقستان و ازبکستان هدایت می‌شود. تحول دیدگاه قزاقستان نسبت به این سازمان موجب شده تا اخیرا این کشور خود را به عنوان گهواره ملت‌های تورک نشان دهد و تأکید رئیس جمهور قاسم جومارت توکایف بر انسجام بیشتر میان کشورهای عضو نشانگر اهمیت این ائتلاف بین‌المللی از دیدگاه این دولت است.

برخلاف سازمان‌های بین‌المللی سنتی، سازمان کشورهای تورک بر اساس اصول برابری میان اعضا عمل می‌کند و از تسلط یک قدرت اجتناب می‌کند. چیزی که در سازمان های بین‌المللی سنتی رایج بوده و برخی کشورها حق وتو دارند. این در تضاد با ساختارهایی مانند سازمان کشورهای مشترک‌المنافع است که اغلب به عنوان وسیله‌ای برای نفوذ روسیه بنا شده است.

دستور کار سازمان کشورهای تورک چندوجهی است و امنیت، انرژی و چشم‌اندازی برای جهان چند قطبی را در بر می‌گیرد. کشورهای عضو تنوع بخشیدن به مسیرهای صادرات انرژی و همکاری در امور دفاعی و امنیتی را در اولویت قرار می‌دهند.

با نگاهی به آینده، هدف سازمان کشورهای تورک تعمیق همکاری در صنایع دفاعی و حفاظت از مرزها عنوان شده است. در نهایت، تحلیل Eurasia Review، سازمان کشورهای تورک را به عنوان نیرویی پویا نشان می‌دهد که کشورهای دارای هویت مشترک تورکی را متحد می‌کند و در صحنه ژئوپلیتیک منطقه‌ای و جهانی معادلات جدیدی بر توازن قدرت کنونی جهان وارد خواهد کرد. سازمان کشورهای تورک به عنوان یک بازیگر ژئوپلیتیکی جدید ظاهر شده است که به دنبال جهانی چند قطبی است که با غرب نه ستیزه بلکه همکاری می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا