شهر ماگدبورگ، مرکز ایالت زاکسن-آنهالت، در ۱۵۰ کیلومتری برلین واقع شده و این حمله شامگاه جمعه ۳۰ آذر روی داد.
خودرویی که با آن به جمعیت حمله شد، یک بیامدبلیو سیاه بود که مسافتی ۴۰۰ متری را از میان مردم گذشت.
بهگفتهٔ وزیر اول این ایالت، یکی از دو فرد جانباخته در این حمله یک کودک خردسال است. با این حال هویت این دو کشته اعلام نشده است.
بهگفتهٔ راینر هاسلوف، مظنون بازداشتشده یک پزشک اهل عربستان سعودی است که در شهر «برنبورگ» در نزدیکی ماگدبورگ زندگی و کار میکرد و از یک خودرو کرایهای برای هجوم به جمعیت استفاده کرده است.
این مقام ایالتی افزود که مظنون به تنهایی عمل کرده است.
همچنین بهگفتهٔ تامارا زیشانگ، وزیر داخله ایالت زاکسن-آنهالت، مظنون از سال ۲۰۰۶ ساکن آلمان بوده و دارای اقامت دائم این کشور بوده است.
آسوشیتدپرس ویدئویی از لحظه دستگیری مظنون منتشر کرده است.
مقامهای آلمان هنوز نام فرد مظنون را اعلام نکردهاند و خبرگزاری د.پ.آ نیز به نقل از منابع امنیتی، او را حدود ۵۰ ساله و بدون پیشینه شناختهشده در ارتباط با اسلامگرایی معرفی کرده است.
رسانههای آلمانی نوشتهاند که او پیش از این «اظهارات نامناسبی» را دربارهٔ اسلام بیان کرده و آلمان را متهم کرده بود که برای مبارزه با اسلامگرایی، اقدامات کافی انجام نمیدهد.
بر اساس این گزارشها، این پزشک اهل عربستان سعودی که قبلاً «مدافع حقوق زنان» کشورش بود که از عربستان سعودی فرار می کردند، مدتی بعد از درخواست پناهندگی در آلمان، در وبسایت خود به دو زبان انگلیسی و عربی به آنها توصیه کرد: «در آلمان درخواست پناهندگی نکنید.»
وزیر اول زاکسن-آنهالت به خبرنگاران گفت: «این فاجعهای وحشتناک است؛ برای شهر ماگدبورگ، برای ایالت، و بهطور کلی برای آلمان».
اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان، و وزیر کشور کابینهاش نانسی فایزر قرار است روز شنبه به این شهر سفر کنند. مراسم یادبودی نیز بعدازظهر شنبه در کلیسای جامع ماگدبورگ به یاد قربانیان برگزار خواهد شد.
پلیس نیز اعلام کرده که در شهرهای دیگری که دارای بازارهای کریسمس هستند، در حالت آمادهباش است.
واکنشها
اولاف شولتز پس از انتشار خبرهای اولیه با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی کرده بود.
او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ذهن و قلب من با قربانیان و خانوادههای قربانیان است. ما در کنار آنها و مردم ماگدبورگ ایستادهایم».
فردریش مرتس، رهبر حزب راست میانه دموکرات مسیحی نیز این خبر را «هولناک» خواند و آلیس ویدل رهبر حزب راست آ.اف.د، تصاویر ماگدبورگ را «ویرانگر» توصیف کرد.
وزارت خارجه عربستان سعودی نیز ضمن محکوم کردن حادثه زیر گرفتن جمعیت، با خانوادههای قربانیان و همچنین دولت و مردم آلمان ابراز همبستگی کرد.
بیانیه عربستان با تأکید بر موضع خود مبنی بر نفی خشونت، به خانوادههای جانباختگان تسلیت گفته و خواستار بهبودی مجروحان شده است.
مقامهای سازمان ملل نیز به خانوادههای قربانیان و همچنین دولت و مردم آلمان تسلیت گفتند.
شمار دیگری از مقامهای بینالمللی، از جمله امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه، کییر استارمر نخست وزیر بریتانیا، مارک روته دبیرکل ناتو، و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، و دولت آمریکا نیز با محکوم کردن این حمله، با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی کردند.
حادثه زیرگرفتن جمعیت در شامگاه جمعه یادآور حادثه هشت سال پیش برلین است.
در ۱۹ دسامبر ۲۰۱۶ انیس عامری، اسلامگرای تونسی، با کامیون سرقتشده به داخل جمعیت در بازار کریسمس برلین راند و جمعیت را زیر گرفت. در آن حمله ۱۲ تن کشته و بیش از ۷۰ نفر زخمی شدند؛ یکی از مجروحان نیز سه سال پیش بر اثر جراحات وارده جان باخت.
انیس عامری که به ایتالیا گریخته بود چند روز پس از آن حمله، به ضرب گلوله پلیس کشته شد.