امینه اردوغان همسر رئیس جمهور، مولود چاووشاوغلو وزیر امور خارجه، برات آلبایراک وزیر خزانه داری و دارایی، خلوصی آکار وزیر دفاع ملی، رخسار پکجان وزیر تجارت، ماهر اونال معاون رئیس حزب عدالت و توسعه، عمر چلیک سخنگوی این حزب، فخرالدین آلتون رئیس دفتر ارتباطات نهاد ریاست جمهوری و ابراهیم کالین سخنگوی این نهاد اردوغان را در سفر آمریکا همراهی میکنند.
اردوغان فردا در کاخ سفید ابتدا با ترامپ دیدار دوجانبه و سپس در نشست هئیتهای دو طرف حضور خواهد یافت.
روابط دو کشور در پی توافقی عملیات چشمه صلح، تحولات شمال سوریه و میزان پایبندی واشنگتن به توافق آتشبس در سوریه از جمله موضوعات مهمی است که در این دیدار مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
انتظار میرود اردوغان مسئله عدم خروج کامل پ.ک.ک/ی.پ/گ از مناطق کاهش تنش و اقدامات و حملات تحریک آمیز این گروه تروریستی در این مناطق علیه نیروهای ارتش ملی سوریه و ساکنان بومی را مطرح کند. همچنین در دیدار با ترامپ، اظهارات سابق خود درباره “مورد هدف قرار دادن عناصر پ.ک.ک/ی.پ.گ در صورت عدم پایبندی به تعهد خروج از شرق فرات” را مجدد تکرار و بر آن تاکید خواهد کرد.
مسئله مظلوم کوبانی
اردوغان در این دیدار موضوع دعوت فرهاد عبدی شاهین (با نام رمز مظلوم کوبانی) از سرکردگان گروه تروریستی پ.ک.ک/ی.پ.گ به آمریکا را نیز مطرح خواهد کرد.
سفر قریب الوقوع کوبانی به واشنگتن و دیدار احتمالی با ترامپ واکنش برحق آنکارا را در پی داشت.
انتظار میرود اردوغان پروندهای که نشان میدهد کوبانی به گروه تروریستی پ.ک.ک در ترکیه پیوسته و مسئول قتل شمار بسیاری از شهروندان است را به ترامپ ارائه و تاکید کند که بیش از این نباید به وجه کوبانی مشروعیت بخشید.
اعاده نامه ترامپ
از سوی دیگر قرار است اردوغان نامه توهین آمیز ترامپ که در جریان عملیات چشمه صلح مطرح شد را به نویسنده آن در کاخ سفید مسترد کند. رئیس جمهور ترکیه پیش از این نیز بر این موضوع تاکید کرده بود.
مسئله سامانه اس-400 و جنگنده اف- 35
آمریکا در قبال مسئله خرید سامانه پدافند هوایی اس-400 از روسیه که به یکی از مهمترین موضوعات اخیر در روابط دوجانبه تبدیل شده، ترکیه را از برنامه جنگنده اف-35 خارج کرد.
انتظار میرود اردوغان در این دیدار بار دیگر ناخرسندی خود در این موضوع را مطرح و بر موضع برحق آنکارا و لزوم عدم خروج آنکارا از برنامه جنگنده اف-35 تاکید کند.
با در نظر گرفتن اظهارات پیشین ترامپ مبنی بر اینکه خرید اس-400 اشتباه ترکیه نبود بلکه نتیجه اشتباهات دولت اوباما بود و اگر ممکن باشد مایل به فروش هواپیماهای اف-35 به ترکیه هستم احتمال تصمیم غیرمنتظره ای درباره فروش جنگنده های اف-35 طی دیدار اردوغان و ترامپ و جود دارد.
گفتوگوهای اخیر سران دو کشور که همواره مسئله محور بوده اند باعث شده تا همه منتظر تصمیم مهمی درباره اس-400 و اف-35 باشند.
طرح های ضد ترکیهای مجلس نمایندگان آمریکا و نقش مجلس سنا
یکی دیگر از محورهای مذاکره اردوغان و ترامپ نیز طرحهای تصویب شده از سوی مجلس نمایندگان آمریکا علیه عملیات چشمه صلح خواهد بود.
ناراحتی آنکارا از پذیرش قطعنامه “نسلکشی” ارامنه و طرح تحریم های احتمالی علیه ترکیه در مجلس نمایندگان آمریکا نیز در این دیدار به ترامپ انتقال خواهد یافت.
اردوغان در این دیدار تاثیر منفی اینگونه تحرکات بر روابط دو جانبه که در شرایط حساسی قرار دارد و همچنین تاثیر آن در افزایش احساسات ضدآمریکایی در ترکیه را به رئیس جمهور آمریکا انتقال خواهد داد.
اگر چه تاثیر ترامپ بر مجلس نمایندگان محدود است اما روابط دوستانه ترامپ با بسیاری از سناتورهای جمهوری خواه مجلس سنای این کشور در تصمیمات این نهادها درباره ترکیه سرنوشت ساز خواهد بود.
دستیابی به حجم تجاری 100 میلیارد دلار
تاکید اردوغان و ترامپ بر لزوم افزایش حجم تجاری دو کشور علیرغم مشکلات موجود میان دو کشور، موضوع دستیابی به حجم تجاری 100 میلیارد دلاری را به یکی از موارد دیدار فردا تبدیل میکند.
پس از نواساناتی که به دنبال عملیات چشمه صلح در حجم تجاری ترکیه و آمریکا به وجود آمد، فردا با دیدار دو جانبه سران دو کشور وارد مرحله جدی تری خواهد شد.
انتظار می رود گام های تجاری و اقتصادی آنکارا و واشنگتن، تاثیر مثبتی بر روابط سیاسی و دیپلماتیک دو کشور به همراه داشته باشد. بنابرین هر نتیجه مطلوبی که فردا در زمینه اقتصادی اتخاذ شود، به سیر روند مثبت مناسبات دو کشور کمک خواهد کرد.
رهبری؛ عامل گسترش روابط دو جانبه
دیدار اردوغان و ترامپ که در بحبوجه انتقادات کنگره و رسانه های آمریکا انجام می شود، اهمیت «عامل رهبری» در ارتقا سطح روابط دو جانبه را محرز میکند.
رویکرد تعامل گرایانه و مشارکت جوایانه در رابطه اردوغان و ترامپ که گاها به بهانه هایی مانند «بحران نامه نگاری» برای خدشه دار شدن آن تلاش می شود، با دیدار فردا مجدد به تایید خواهد رسید. تاکنون در هر دیدار سران دو کشور نتایج مطلوبی حاصل شده است که انتظار می روند این روند در دیدار فردا نیز ادامه داشته و نقطه عطفی در روابط دو کشور ایجاد کند.
آقای اردوغان در چارچوب این سفر در همایش میزگرد کارفرمایان که توسط شورای کار ترکیه و آمریکا و اتاق تجارت این کشور برگزار می شود شرکت خواهد کرد.
رئیس جمهور ترکیه همچنین پس از بازدید از مرکز دیانت آمریکا در ایالت مریلند، با نمایندگان جوامع اسلامی آمریکایی و شهروندان ترکتبار این کشور دیدار خواهد کرد.