دیده بان حقوق بشر در پرونده درخواست خود اظهار داشت که دولت چین در حال اعمال بازداشت علیه مسلمانان در منطقه خودمختار محل زندگی تورکان اویغور، اعمال فشار علیه این اقلیت اتنیکی، عقیم سازی آنها، کار اجباری و زندان خودسرانه، خشونت جنسی، شکنجه، تحمیل فرهنگی و مذهبی است.
دیده بان حقوق بشر تأکید کرد که همه این اقدامات مغایر با معاهده تأسیس دادگاه کیفری بین المللی است.
دیده بان حقوق بشر همچنین در گزارشی ۵۳ صفحه ای گفت كه چین عضوی در دادگاه بین المللی كیفری نیست و می تواند از حق وتو به عنوان یكی از اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد برای جلوگیری از اقدامات علیه مقامات چینی استفاده كند.
ریچاردسون، مدیر دیده بان حقوق بشر چین، در این باره گفت گفت: “مقامات چینی ترک های مسلمان را به طور سیستماتیک آزار می دهند.” ریچاردسون همچنین افزود که ادعاهای دولت پکن مبنی بر “آموزش حرفه ای” نمی تواند جنایات علیه بشریت را پنهان کند.
این گروه مستقر در نیویورک همچنین بر لزوم مطالعه کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل برای بررسی ادعاها، شناسایی افراد مسئول و ارائه نقشه راه برای پاسخگویی آنها تأکید کرد.
در سالهای اخیر، جامعه بین المللی نقض حقوق بشر علیه هویت و فرهنگ تورکان اویغور در چین را مورد انتقاد قرار داده است.
فعالان و کارشناسان حقوق سازمان ملل گفته اند که حداقل ۱ میلیون اویغور در اردوگاه هایی در منطقه دور افتاده غرب بازداشت شده اند. بر اساس دادههای وزارت خارجه آمریکا ۲ تا ۳ میلیون اویغور و سایر اقلیتهای تورک و مسلمان در اردوگاههای کار اجباری در وضعیت نگران کنندهای نگهداری میشوند. فعالین اویغور این رقم را ۵ تا ۶ میلیون نفر ذکر میکنند.
تاکنون کشورهایی مانند کانادا، هلند و بلژیک فشار وارد شده بر اویغورها توسط چین را “نسل کشی” تعریف کرده اند و کشورهایی چون آمریکا، فرانسه و بریتانیا نیز در این زمینه تحریمهایی علیه چین اعمال کردهاند.
مقامات چینی از درخواست مقامات سازمان ملل برای تحقیق آزادانه منطقه برای دستیابی به اطلاعات مستقیم خودداری می کنند.