
در بیانیه این سازمان بینالمللی که مقر آن در دوبلین، ایرلند است و نسخهای از آن در اختیار انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران(آداپ) قرار گرفته، آمده است:
“محمدرضا فقیهی، وکیل حقوق بشر که سابقه دفاع از زندانیان سیاسی و عقیدتی را دارد، از تاریخ ۲۱ ژانویه ۲۰۲۵ اجرای حکم پنج سال زندان خود را آغاز کرده است. او به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی» محکوم شده است. این حکم در ۷ اکتبر ۲۰۲۴ توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران تأیید شده و علاوه بر محکومیت زندان، او به مدت *دو سال از وکالت، عضویت در گروههای سیاسی و خروج از کشور محروم شده است.”
بر اساس این بیانیه، پرونده محمدرضا فقیهی در ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۳ به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران منتقل شده است، در حالی که بسیاری از پروندههای مرتبط با اعتراضات زن، زندگی، آزادی در پی عفو عمومی دستگاه قضایی ایران در فوریه ۲۰۲۳ بسته شده بودند.
اتهامات محمدرضا فقیهی به دلیل ارسال یک پیامک به همکارانش برای اطلاعرسانی درباره تجمعی در مقابل کانون وکلا در اکتبر ۲۰۲۲ طرح شده است. او در ۱۲ اکتبر ۲۰۲۲ در این تجمع که در چارچوب اعتراضات زن، زندگی، آزادی برگزار شده بود، بازداشت شد. پروندهای در شعبه ۷ دادسرای اوین علیه او تشکیل شد، اما به دلیل نبود شواهد مستند، او با قرار وثیقه آزاد شد.
“فرانت لاین دیفندرز نگرانی جدی خود را نسبت به احکام خودسرانه و اذیت و آزار قضایی محمدرضا فقیهی ابراز می کند و بر این باور است که او به خاطر فعالیت صلح طلبانه حقوق بشری اش منجمله بر عهده گرفتن وکالت زندانیان سیاسی و استفاده از حقوق قانونی اش در راستای آزادی تشکل و تجمع مورد هدف (دستگاه قضایی جمهوری اسلامی)قرار گرفته است”
فرانت لاین دیفندرز از مقامات ایران خواسته است که فوراً محمدرضا فقیهی را آزاد کرده و محکومیتهای او را لغو کنند، همچنین خواستار رعایت استانداردهای بینالمللی در دوران بازداشت و متوقف کردن آزار مدافعان حقوق بشر در ایران است. فرانت لاین از حکومت ایران خواسته تا اطمینان دهد مدافعان حقوق بشربتوانند فعالیتهای مشروع حقوق بشری خود را بدون ترس از انتقامجویی و بدون هیچگونه محدودیتی، از جمله آزار قضائی، انجام دهند.
محمدرضا فقیهی وکالت بسیاری از زندانیان سیاسی آذربایجانی را بر عهده گرفته و عضو کمسیون حقوق بشر کانونی وکلای مرکز و هیات مدیره انجمن دفاع از زندانیان در تهران بود. او نقش فعالی در دادخواهی قربانیان بیکفایتی حکومت جمهوری اسلامی در واردات واکسن کرونا داشت. در پرونده دادخواهان سلامت فقیهی به همراه چند تن از همکارانش به طرح شکایت از علی خامنه ای به خاطر نقشش در ممنوعیت واردات واکسن اقدام کرده بودندکه این افراد در کنفرانس خبری برای اعلام این شکایت بازداشت شده بودند. فقیهی همچنین یکی از معدود وکلای کانون وکلای مرکز بود که در پرونده های جاسوسی وظیفه دفاع از متهمین را بر عهده میگرفت.
ایران: آغاز اجرای حکم پنج سال زندان برای محمدرضا فقیهی
۳۰ ژانویه ۲۰۲۵
در تاریخ ۲۱ ژانویه ۲۰۲۵، مدافع حقوق بشر محمدرضا فقیهی اجرای حکم پنج سال زندان خود را آغاز کرد. او به اتهام “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی” محکوم شده است.
محمدرضا فقیهی یک وکیل و مدافع حقوق بشر است که از بسیاری از فعالان حقوق بشر و زندانیان سیاسی دفاع کرده است. او عضو هیئت امناء و هیئت مدیره انجمن دفاع از حقوق زندانیان و همچنین عضو پیشین کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای مرکز است.
حکم صادر شده برای محمدرضا فقیهی که در ۷ اکتبر ۲۰۲۴ توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران تأیید شد، علاوه بر پنج سال حبس، شامل ممنوعیت دو ساله از وکالت، ممنوعیت عضویت در احزاب سیاسی به مدت دو سال و ممنوعیت خروج از کشور برای دو سال است.
در تاریخ ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۳، پرونده او به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران ارجاع شد. این در حالی بود که اکثریت پروندههای مربوط به اعتراضات “زن، زندگی، آزادی” در پی عفو عمومی صادر شده توسط قوه قضائیه ایران در فوریه ۲۰۲۳ بسته شده بودند.
اتهام محمدرضا فقیهی به دلیل ارسال پیامکی به همکارانش برای اطلاعرسانی درباره تجمعی در مقابل کانون وکلا در اکتبر ۲۰۲۲ مطرح شده است.
در تجمع کانون وکلای تهران در تاریخ ۱۲ اکتبر ۲۰۲۲، که در چارچوب اعتراضات “زن، زندگی، آزادی” برگزار شده بود ، محمدرضا فقیهی بازداشت شد. پس از آن، پروندهای در شعبه ۷ دادسرای اوین در منطقه ۱۳ تهران علیه او تشکیل شد، اما به دلیل نبود شواهد کافی از وقوع جرم، او با قرار وثیقه آزاد شد.
ابراز نگرانی فرانت لاین دیفندرز
فرانت لاین دیفندرز نگرانی عمیق خود را نسبت به محکومیت خودسرانه و آزار قضایی محمدرضا فقیهی اعلام کرده و بر این باور است که او به دلیل فعالیتهای مسالمتآمیز حقوق بشری، از جمله دفاع از زندانیان سیاسی و استفاده از حق مشروع خود در زمینه آزادی انجمن و تجمع در ایران، هدف قرار گرفته است.
درخواستهای فرانت لاین دیفندرز از مقامات ایران:
۱. فوراً و بدون قید و شرط محمدرضا فقیهی را آزاد کرده و محکومیتهای او را لغو کنند.
۲. اطمینان حاصل کنند که شرایط نگهداری او در دوران بازداشت مطابق با اصول مندرج در “مجموعه اصول برای حمایت از تمامی افراد تحت هر نوع بازداشت یا زندان” که در قطعنامه ۴۳/۱۷۳ مجمع عمومی سازمان ملل در تاریخ ۹ دسامبر ۱۹۸۸ تصویب شده است، باشد.
۳. سرکوب مدافعان حقوق بشر در ایران را متوقف کرده و اطمینان دهند که آنها میتوانند بدون ترس از انتقامجویی و بدون محدودیتهای قضایی، فعالیتهای مشروع حقوق بشری خود را ادامه دهند.