متن بیانیه که به دست گروه خبری ایانتی رسیده به شرح زیر است:
انجمن حقوق بشر مردم آذربایجان در ایران (آھراز) اطلاع یافته است که مقامات ایران در زندان ندامتگاه تھران بزرگ، فعال حقوق زبانی و زندانی سیاسی تورک آذربایجانی، علیرضا فرشی را مورد رفتارھای ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز قرار دادهاند و دسترسی وی به مراقبتھای پزشکی مورد نیاز را از او سلب کردهاند.
طبق اطلاعات دریافتی، در صورت عدم مراقبتھای پزشکی ویژه وبستری شدن، چشم چپ وی در معرض خطر از دست دادن بینایی است. علیرضا فرشی به دلیل فعالیتھای مسالمت آمیز و تقاضای حقوق زبانی برای ائتنیک ترکھای آذربایجانی در ایران، از سوی مقامات ایرانی با بدرفتاریھای متعددی روبرو شده است. فعالیتھای وی شامل ایجاد کتابخانه برای کودکان تورک آذربایجانی در مناطق فقیر روستایی استانھای تورک آذربایجانی، گرامیداشت روز جھانی زبان مادری که توسط یونسکو تعیین شده بود و توزیع کتابھای کودک به زبان مادریشان به عنوان ھدیه برای کودکان تورک آذربایجانی است.
علیرضا فرشی اولین بار خودسرانه در ماه مه ٢٠٠٩ در طی یک گردھمایی مسالمت آمیز در تبریز، در حالی که از دولت بعدا در ١۴ نوامبر ً ایران می خواست آموزش به زبان مادری برای تورک آذربایجانیھا در ایران ارائه دھد دستگیر شد. ھمان سال، دادگاه انقلاب تبریز او را به اتھام “تبلیغ علیھ نظام” به یک سال زندان محکوم کرد. علاوه بر این محکومیت، دانشگاه آزاد اسلامی جلفا در تاریخ ٢٩ ژوئیه ٢٠١٠ در رابطه با ھمین پرونده، فرشی را از شغلش به عنوان استاد دانشگاه اخراج کرد.
در ٢١ فوریه ٢٠١۴ ،وزارت اطلاعات علیرضا فرشی را در کنار دیگر فعالان تورک آذربایجانی به طور خودسرانه در یک مراسم خصوصی برای بزرگداشت روز جھانی زبان مادری در تھران دستگیر کرد. در نوزدھم فوریه ٢٠١٧ ،شعبه اول بعدا در ٢٠ ژانویه، ً دادگاه انقلاب بھارستان در رابطه با این پرونده فرشی را به ١۵ سال زندان و دو سال تبعید محکوم کرد. ، ٢٠٢٠ ،شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر تھران، حکم وی را بھ دو سال زندان و دو سال تبعید کاھش داد. در تاریخ ٢١ ژوئیھ سال ٢٠٢٠ ،مأموران وزارت اطلاعات ایران خودسرانه آقای فرشی را بدون ارائه ھیچ حکم قضایی دستگیر و او را در ارتباط با از پرونده سال ٢٠١٧ برای اجرای حکم ناعادلانه دو سال زندان به زندان تھران منتقل کردند. در حالی که وی در حال گذراندن اتھامات قبلی خود بود، پرونده جدیدی علیه وی تشکیل شد. در تاریخ ٣ آوریل ٢٠٢١ ،شعبه ٢۶ دادگاه انقلاب تھران آقای فرشی را در مجموع به ۵٠ ماه زندان و دو ماه کار اجباری در یک مرکز مدیریت پسماند زباله محکوم کرد. دادگاه وی را بھ جرم توطئه، اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام محکوم کرد. بر خلاف قوانین ایران، آقای فرشی دو بار به خاطر یک عمل محکوم شد. علاوه بر این، وی در دادگاه از داشتن وکیل محروم بود و از دفاع وی جلوگیری شد و او در طول دادرسی فرصتی برای دفاع از خود نداشت. در آخرین دستگیری فرشی، او گزارش داد که مأموران وی را تحت شکنجه و سایر بدرفتاریھا قرار دادهاند، از جمله در حالی که او را دستبند زده بودند چندین بار ضربات مشت به صورت و چشم وی وارد کردهاند. در نتیجه ضربات وارده، وی از ناحیه گردن و چشم چپ به شدت مجروح شده است.
در ھفتم مه ٢٠٢١، وی اجازه یافت برای مدت سه روز از زندان تھران خارج شود تا وضعیت سلامتی خود را با پزشکان بررسی کند. علیرغم اصرار چشم پزشک متخصص وی در مورد نیاز فوری به جراحی قرنیه چشم، مسئولان زندان از تمدید مرخصی پزشکی او خودداری کردند.
مقامات زندان تقاضای آقای فرشی برای دسترسی به مراقبتھای پزشکی مناسب را از ١١ مه ٢٠٢١ رد کردهاند. اخیرا وی برای بررسی وضعیت سلامتیش به بیمارستان فارابی تھران فرستاده شد. با این حال، وی برای انجام پیوند قرنیه و سایر اقدامات پزشکی باید فورا بستری شود.
علاوه بر این، او مبتلا به دیابت تشخیص داده شده و نیاز به دسترسی مداوم به پزشکان، رژیم غذایی خاص و داروی مناسب دارد.
در تحولی دیگر در تاریخ ۶ ژوئیه ٢٠٢١، زندانی سیاسی دیگری امیرحسین مرادی،که از نزدیکان فرشی است، به کووید-١٩ مبتلا شده است و آقای فرشی علائم کووید را تجربه میکند.
سازمانھای امضا کننده این بیانیه رفتار ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز اعمال شده علیه زندانی سیاسی تورک آذربایجانی، علیرضا فرشی را محکوم میکنند. ما از مقامات جمھوری اسلامی ایران میخواھیم برای حفاظت از زندگی و سلامتی آقای فرشی اقدامات لازم را انجام دھند و مراقبتھای پزشکی لازم را از جمله مراقبتھای بھداشتی تخصصی مورد نیاز وی فراھم آورند. شواھد نشان میدھد که علیرضا فرشی پس از یک دادگاه کاملا ناعادلانه محکوم شده است و ما بیمناکیم از اینکه وی در رابطه با فعالیت مسالمت آمیز خود برای حقوق اقلیتھای ائتنیکی در ایران ھدف قرار گرفته باشد، که وی را به یک زندانی عقیدتی تبدیل خواھد کرد. ما خواھان آزادی فوری آقای فرشی و پیگرد قانونی مأمورانی ھستیم که به طور غیرقانونی با وی بدرفتاری کردهاند.
سازمانھای امضا کننده:
١ .مرکز حقوق بشر عبدالرحمن برومند در ایران
٢ .انجمن حقوق بشر مردم آذربایجان در ایران ـ آھراز
٣ .سازمان حقوق بشر اھوازـ آھرو
۴ .ھمه حقوق بشر برای ھمه در ایران
۵ .ارسه سوم
۶ .گروه حقوق بشر بلوچستان
٧ .مرکز حامیان حقوق بشر
٨ .فعالان حقوق بشر در ایران
٩ .ایمپکت ایران
١٠ .حقوق بشر ایران
١١ .مرکز اسناد حقوق بشر ایران
١٢ حقوق بشر کردستان-ژنو
١٣ .گروه میان
١۴ .کمیتھ مدافع حقوق بشر قشقایی
١۵ .بنیاد سیامک پورزند
١۶ .توھرا، فعالان حقوق بشر ترکمنصحرا
١٧ .اتحاد برای ایران
١٨ .سازمان ملل و مردم بدون نماینده ـیوان پی یو