آسوشیتدپرس گزارش داد روز پنجشنبه ۴ اردیبهشت، یک پرواز خطوط هوایی ماهانایر ایران در شهری در غرب ونزوئلا فرود آمد. این هواپیما که دومین پرواز از ایران به مقصد ونزوئلا بود، حاوی مواد شیمیایی لازم برای تولید گازوئیل است.
به گفته دویچهوله به نقل از آسوشیتدپرس، این خبر را دو نفر که در صنایع نفتی کار میکنند به این خبرگزاری دادهاند و خواستهاند نامشان فاش نشود چرا که اجازه ندارند درباره این موضوع صحبت کنند.
وبسایت «فلایت رادار ۲۴» که پروازهای بینالمللی را دنبال میکند، نقشه راه این هواپیما را نشان داده است.
به گفته یکی از این دو نفر، قرار است در روزهای آینده ۱۴ پرواز دیگر نیز از ایران به ونزوئلا صورت بگیرد که برخی از آنها متخصصان ایرانی را به ونزوئلا انتقال میدهند.
پرواز از ایران به ونزوئلا به ندرت صورت میگیرد. دو پروازی که روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در فرودگاه ایالت فالکون بر زمین نشستند، در زمان مقررات ممنوعیت پرواز صورت گرفته که مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا، به دلیل شیوع کرونا وضع کرده است.
فرودگاه محل فرود، نزدیک مجموعه پالایشگاهی «پاراگوئانا» قرار دارد که یکی از بزرگترین پالایشگاههای دنیا در ونزوئلاست.
کشورهای ایران و ونزوئلا از مخالفان سرسخت دولت ایالات متحده هستند و هردو تحت تحریمهای شدید آمریکا قرار دارند. دولت ترامپ اخیرا با رهبری کمپین «فشار حداکثری» بر دولت مادورو، به دنبال برکناری او و قدرت گرفتن رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، خوان گوایدو است.
آمریکا با ائتلافی نزدیک به ۶۰ کشور میگوید مادورو که در انتخابات سال ۲۰۱۸ به ریاست جمهوری رسید، به قدرت چسبیده است. منتقدان این انتخابات را یک رسوایی میدانند چرا که اکثریت سیاستمداران مخالف از شرکت در آن منع شدند.
وزیر ارتباطات ونزوئلا به ایمیلی که آسوشیتدپرس درباره این پروازها زده، پاسخی نداده است.
شرکت هواپیمایی ماهان ایر از سال ۲۰۱۱ به دلیل انجام حمل و نقل هوایی برای نیروی قدس سپاه و نیز حزبالله لبنان به مقصد سوریه به منظور حمایت از رژیم بشار اسد، تحت تحریم ایالات متحده است.
ماهان ایر در لیست تحریمهای آمریکا
این شرکت هوایی که وابسته به سپاه پاسداران ایران است، در ابتدای شیوع ویروس کرونا و زمانی که تمامی خطوط هوایی بینالمللی پروازهایشان به ووهان، مرکز شیوع کرونا را متوقف کرده بودند، مسافران را به ووهان و دیگر شهرهای چین منتقل میکرد. این موضوع از سوی «فلایت رادار ۲۴» تایید شده است. مقامات ایران و شرکت ماهان ایر انجام این پروازها را تکذیب کردهاند.
آسوشیتدپرس به نقل از محمد رضایی که او را مدیر مرکز تحقیقات و تکنولوژی شرکت ملی تولید و پخش فراوردههای نفتی ایران معرفی کرده، نوشته است که ایران خود قادر به تولید کاتالیزورهای مورد نیازش نیست.
خبرگزاری شانا وابسته به وزارت نفت ایران در ماه ژانویه گزارش داد که تولید کاتالیزورهای داخلی نمیتواند نیاز ۹ پالایشگاه فعال در ایران را تامین کند.
ایران باقیمانده کاتالیزورهای مورد نیازش را از چین تامین میکند؛ کشوری که بزرگترین شریک تجاری ایران علیرغم تحریمهای آمریکاست.
آسوشیتدپرس با شرکت هواپیمایی ماهان و نماینده ایران در سازمان ملل تماس گرفته و درباره این گزارش از آنها سوال کرده است اما هیچ کدام پاسخی ندادهاند.