Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
جهانخاورمیانه

دومین روز مذاکرات آتش‌بس غزه در دوحه؛ روز اول «سازنده بود»

نمایندگان کشورهای درگیر در مذاکرات آتش‌بس غزه روز جمعه در دوحه برای دومین روز متوالی با یکدیگر دیدار می‌کنند در حالی که یک مقام آمریکایی آگاه از مذاکرات، نتایج گفت‌وگوهای روز اول را «سازنده» توصیف کرده است.

دور تازه مذاکرات آتش‌بس غزه در غیاب نمایندگان گروه افراطی حماس که کشورهای غربی آن را تروریستی می‌دانند، انجام می‌گیرد. اما حماس اعلام کرده که آماده بحث بر سر پیشنهاداتی است که میانجی‌ها مطرح می‌کنند.

سه کشور ایالات متحده، قطر و مصر میانجی این مذاکرات هستند و کاخ سفید تاکید کرده است که مذاکرات علی‌رغم غیبت نمایندگان حماس طبق برنامه پیش خواهد رفت.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز پنج‌شنبه ۲۵ مرداد به خبرنگاران گفت: «این مذاکرات حیاتی است. موانع باقی‌مانده می‌توانند از میان برداشته شوند و ما باید این فرایند را به انجام برسانیم.»

یک مقام آمریکایی مطلع از این مذاکرات به شرط عدم انتشار نام خود در گفت‌وگویی با خبرگزاری رویترز مذاکرات روز پنج‌شنبه را «سازنده» خواند. همچنین دوحه نیز تاکید کرد که طرف‌های مذاکرات مصمم به دستیابی بر سر توافقی برای آتش‌بس در غزه هستند.

گروهی از رهبران حماس که در دوحه قطر ساکن هستند

آغاز مذاکرات آتش‌بس در غزه؛ شمار تلفات فلسطینی‌ها از «۴۰ هزار نفر» فراتر رفت

ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، در پایان روز نخست مذاکرات با اشاره به تلاش‌های دوحه به همراه مصر و ایالات متحده گفت: «میانجی‌ها مصمم به دستیابی به توافقی برای آتش‌بس در نوار غزه هستند که طی آن گروگان‌ها آزاد شوند و کمک‌های بشردوستانه بیشتری به غزه وارد شود.»

این مقام وزارت خارجه قطر با اشاره به بیانیه هفته گذشته رهبران سه کشور میانجی خواستار پایان دادن به «رنج‌های طولانی‌مدت ساکنان نوار غزه و گروگان‌ها و خانواده‌های آنها» شد و بر انعقاد توافق بر اساس موارد مطرح شده از سوی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، که در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید تاکید کرد.

طرح پیشنهادی جو بایدن سه مرحله‌ای است که مرحله نخست شامل «آتش‌بس کامل» به مدت شش هفته می‌شود. در این مرحله همچنین نیروهای اسرائیلی از «تمام مناطق پرجمعیت غزه» عقب‌نشینی می‌کنند و حماس نیز «شماری» از گروگان‌هایی را که در حمله ۷ اکتبر ربوده است، شامل زنان، سالخوردگان و مجروحان، آزاد می‌کند.

در مرحله دوم که آن هم شش هفته به طول خواهد انجامید، نیروهای اسرائیلی به طور کامل از نوار غزه عقب‌نشینی می‌کنند و حماس «همه گروگان‌های باقی‌مانده زنده» را آزاد خواهد کرد.

بایدن گفته است که اگر طرفین به این توافق ملزم بمانند، آن‌گاه توقف دائم درگیری‌ها را خواهیم داشت و پس از آن نیز مرحله سوم آغاز می‌شود که شامل بازسازی غزه و برقراری ثبات در این منطقه، تحت حمایت ایالات متحده و جامعه بین‌المللی است.

به گفته جان کربی، ایران احتمالا می‌خواهد با کمک حزب‌الله یا حوثی‌ها به اسرائیل حمله کند

کاخ سفید می‌گوید ایران از تهدید برای حمله به اسرائیل عقب‌نشینی نکرده است

حماس می‌گوید این گروه تنها مایل به مذاکره بر سر موضوعاتی است که در طرح آتش‌بس آمریکا اشاره شده و حاضر به مذاکره بر سر موضوعاتی فراتر از آن نیست.

حسام بدران، عضو دفتر سیاسی حماس، روز پنج‌شنبه گفت هر مذاکره‌ای باید بر اساس برنامه‌ای روشن برای اجرای توافق‌های قبلی انجام شود و هر توافقی بنیز اید به «آتش‌بس کامل، خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه، بازگشت گروگان‌ها، بازگشت آوارگان فلسطینی و مبادله گروگان‌ها» منجر شود.

منابع دیپلماتیک مطلع می‌گویند میانجی‌ها قرار است پس از این مذاکرات، نتایجش را به اطلاع نمایندگان حماس که در دوحه به‌سرمی‌برند برسانند.

در همین حال نخست وزیر قطر شامگاه پنجشنبه تلفنی با سرپرست وزارت خارجه جمهوری اسلامی گفت‌وگو کرد.

خبرگزاری ایرنا محور گفت‌وگوهای محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی با علی باقری را «تحولات منطقه» و «تلاش‌های میانجیگری» ذکر کرده است.

برخی رسانه‌های اسرائیلی، از جمله وبسایت خبری وای‌نت، نیز گزارش داده‌اند که نخست وزیر قطر در این تماس از طرف ایرانی خواسته است که درباره مناسب بودن حمله جمهوری اسلامی و حزب‌الله لبنان به اسرائیل «همزمان با پیشرفت» در مذاکرات تامل کند.

پیش از این جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، ابراز امیدواری کرده بود که با دستیابی به توافق آتش‌بس در غزه، ایران نیز از حمله به اسرائیل به تلافی اسماعیل هنیه در تهران خودداری کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا