
طی روزهای گذشته استان زنجان میزبان نخستین جشنواره آئینی سنتی تورکزبانان ایران است. این جشنواره که با مشارکت هنرمندانی از استانهای قم، قزوین، همدان، زنجان، اردبیل و آذربایجان شرقی و غربی در حال برگزاری است، برای حضور تورکهای خراسان نیز برنامهریزی شده بود که به دلیل تعلیق چندباره و عدم انجام هماهنگیهای لازم امکان حضور این بخش از ملت تورک در جشنواره میسر نشد.
به گفته امیر سهامی، دبیر جشنواره آیینی سنتی تورکزبانان ایران، این جشنواره دارای دو بخش اصلی و جنبی است و بخش اصلی شامل هنرهای بومی، آیینی و سنتی بر اساس قصهها و حکایتهای تورکی، بازیهای کهن بومی، محلی و آیینهای تورکی و نیز بخش جنبی شامل قصههای عاشیقی و اساطیری، نقالی و پردهخوانی با موضوعات حماسی و تختهحوضی است.
بهرغم گذشت چند روز از آغاز بهکار این جشنواره و مشارکت شمار زیادی از هنرمندان تورک از هفت استان، کماکان رسانههای داخلی و اپوزیسون از پوشش مناسب این رویداد امنتاع کردهاند. به نظر میرسد، عبور تورکها از سد نهادهای امنیتی و برخی ارگانهای متصدی توسعه و تحمیل زبان و فرهنگ فارسی، برای برگزاری یک گردهمایی با موضوع فرهنگ این ملت نیز برای دیده و شنیده شدن توسط رسانههای جریان اصلی کافی نبوده است؛ رسانههایی که همراهی و همرأیی آنها با حکومت مرکزی ایران در انکار و تخریب هویت تورکی بر کسی پوشیده نیست.
جشنواره آیینی سنتی تورکزبانان در حالی تا روز ۳۰ مهر ادامه داشت که حضور هنرمندان تورک از استانهای قزوین، همدان و قم در زنجان، بهعنوان مناطقی که بیشترین تاثیر را از سیاست انکار هویتی و آسیمیلاسیون دولتی گرفتهاند، بیش از سایر مناطق توجهها و تقدیرها را به خود جلب کرده و امیدواریها درباره تقویت بنیانهای هویت تورکی این چهار استان را افزایش داده است. با وجود تمامی موانع، برگزاری نخستین جشنواره آئینی سنتی تورکزبانان را -در صورتی که در سالهای آینده با مداخله نهادهای امنیتی و برخی نهادهای حاکمیتی تبدیل به ابزار تحریف فرهنگ تورکی و آذربایجانی نشود- شکست سیاست انکار هویت تورکی در ایران دانست؛ شکستی که جنبش فراگیر، ریشهدار و پردامنهی حرکت ملی آذربایجان تاثیرگذارترین عامل آن بوده است؛ حرکتی که سالهاست برای حفظ فرهنگ، هویت، تاریخ، زبان و میراث تورکی شهروندان آذربایجانی فعالیت میکند.